Няма епидемичен взрив в Златоград

Няма епидемичен взрив в Златоград

Наблюдаваната през последния месец тенденция за увеличаване на заболяванията сред хората, характеризиращи се със стомашно-чревни разстройства, придружени най-често от силна болка в корема, диария, повръщане, отпадналост и висока температура, бе причина да се проведе работна среща на представителите от Общинската епизоотична комисия в Златоград, отговорни за опазване на общественото здраве. Причинители на подобни стомашно-чревни разстройства могат да бъдат както многобройните вируси, така и патогенни бактерии.

В тази връзка РЗИ – Смолян, чрез отговорните си представители за Община Златоград, на 15.04.2015 г., са взели контролни проби за химичен и микробиологичен анализ на водата както от градската водоснабдителна мрежа, така и от описаните по-долу основни местни водоизточници :

  • „Кадиев врис”;

  • „Буньов врис”;

  • „Божек”;

  • „Пирийца”;

  • „Мангово”

Получените резултати от химическия анализ показват, че няма отклонение от нормалните стойности на водата.

Освен текущите анализи, които се правят на постъпилите за лечение пациенти със стомашно-чревни разстройства, на 14. 04. 2015 г. в РЗИ – Смолян целенасочено са анализирани 13 бр. контролни проби от пациенти със стомашно-чревни разстройства, които не са показали наличие на патогенни бактерии.

Резултатите от горепосочените анализи дават основание отговорните институции да се обединят около становището, че няма епидемичен взрив в Община Златоград. Словесната спекулация и неправилните коментари по този случай допълнително изострят ситуацията и създават излишно напрежение сред обществеността. Некомпетентните изказвания имат само отрицателно въздействие върху публичния живот и създават масова паника сред местните жители и гости на града. В ситуация на повишена заболеваемост , причинена от вируси, предадени по контактно-битов път, компетентните институции препоръчват спазване на добра лична хигиена, изолиране на болния и своевременно търсене на лекарска помощ. Областна дирекция „Безопасност на храните ” гарантира безопасността и качеството на храните, които се разпространяват в търговската мрежа в общината. РЗИ гарантира контрола върху качеството на водите към настоящия момент, а ВиК гарантира качеството на водата в Община Златоград.

Вирни се горе