Нито една денонощна аптека в Смолян

Нито една денонощна аптека в Смолян

Хиляди българи са без достъп до фармацевтична услуга, изминават десетки километри за да си купят хапчета.

В 16 малки общини в страната с население 50 662 души няма действащи аптеки. Макар страната ни да е на челно място по брой аптеки в Европа, българите са на едно от последните места по достъп до фармацевтична услуга. Това обяви здравният министър Петър Москов по време на парламентарен контрол.

Сериозен е проблемът у нас и с достъпа до денонощна аптека, тъй като от работещите в страната 3995 аптеки само 0.8 на сто са с денонощен режим на работа. Във Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище няма денонощна аптека, допълни министър Москов.

“В същото време като средностатистически показател по брой аптеки на глава от населението България се нарежда сред първите страни в Европа с 1806 души, обслужвани в една аптека, срещу средноевропейски показател от 4450 души, обслужвани в една аптека“, посочи Москов.

По думите му това показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки на глава от населението, но на едно от последните по достъп до фармацевтична услуга, тъй като достъпът до фармацевтична услуга се определя не от броя на аптеките, а от обема дейности, които те осигуряват и равномерното им разпределение на територията на страната, обясни той.

Москов съобщи, че здравното министерство има подготвени предложения за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които да се стимулира разкриването на аптеки в малки населени места. Едно от тях е в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и трета аптека, когато един търговец на дребно вече е получил лиценз. Освен това няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър–фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по–малко от два дни седмично по 4 часа. Друго предложение за подобряване на достъпа на хората до лекарства е възможността за разкриване на аптеки, които се ръководят от магистър-фармацевт с по-малък от изискуемия стаж, както и от помощник-фармацевти, като облекчението ще важи отново само за населени места с недостиг. Към настоящия момент такива аптеки могат да се разкриват само в населени места без аптека.

В областния град Смолян няма денонощна аптека. Всички опити да се отвори 24-часово гише са пропадали, защото са се оказвали финансово неизгодни, споделят фармацевти. Аптеките не могат да издържат на жестоката конкуренция и ниските надценки.

Хората в областния град обаче са на друго мнение и смятат, че задължително трябва да има денонощно гише. Според фармацевтите, проблемът може да се реши, ако Общината ги подпомогне с помещение или по-нисък наем.

Вирни се горе