Не пациентът, а парите са акцент в здравеопазването, смята проф. Иво Петров

Не пациентът, а парите са акцент в здравеопазването, смята проф. Иво Петров

В момента не пациентът, а парите са акцент в нашето здравеопазване. Подобно нещо трябва да се промени. Трябва да се затворят течовете и да има повече пари в здравеопазването, тъй като сега най-ощетени са социално слабите. Това каза проф. Иво Петров, консултант по кардиология.

Трябва фонд, който да въвежда новите методики. В момента плаща пациентът, което не е правилно. Българинът като пациент доплаща най-много за лечение. Това трябва да се премахне, заяви той и добави, че НЗОК и допълнителното здравно осигуряване са тези, които трябва да покрият разходите.

,,Защо в България има толкова много болници, а повечето излизат да се лекуват в чужбина? Защото тези болници са неефикасни. Има нужда от редуциране на тези болници и да се повиши ефикасността. Трябват съвременни модели, както е в Европа’’, посочи още Петров пред Нова телевизия.

,,Застрахователя е нещо различно от осигурителя. Това са два модела, при което липсва договаряне със съсловни организации. Когато фонда го оставяме да решава какво да прави – това е притеснителното’’, обясни по темата председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Вирни се горе