Нарът – плодът на дълголетието?

 Нарът – плодът на дълголетието?

Учени установиха, че нарът забавя процеса на стареене на мускулните клетки

Нарът може да помогне за забавяне на процеса на стареене. До този извод достигнаха швейцарски учени от университета EPFL и компанията Amazentis след тестове с червеи и мишки. Те установили, че специални молекули, съдържащи се в плодовете, се трансформират под влиянието на чревната микрофлора във вещество (уролитин А), което предпазва клетките от една от основните причини за стареене. Немалко научни доказателства потвърждават подмладяващия ефект на сок от нар, но за първи път учените откриват механизъм, който води до забавяне на процеса на стареене.

Как действа?

С напредване на възрастта митохондриите – органели, които снабдяват клетката с енергия, стават все по-уязвими. Така в клетката започват да се натрупват увредени митохондрии, а това влияе на здравето на много тъкани, включително на мускулите, които постепенно отслабват. Счита се, че натрупване на увредени митохондрии е причина и за много болести на стареенето, като например Паркинсон.

Веществото, което са идентифицирали учените – уролитин А, само по себе си позволява на клетката да се освободи от този „боклук“ като активира процес на изчистване на нефункциониращите митохондрии. „Това е единствената известна молекула, която може да даде нов тласък на процеса на прочистване на увредените митохондрии“, казва Патрик Аебишер, съавтор на изследването. „Това е напълно естествено вещество и ефектът му е мощен и измерим.“

Тестовете до момента показват, че продължителността на живота на червеи, които произвеждат уролитин А, се е увеличила с повече от 45% в сравнение с контролната група. При тестовете с мишки също има впечатляващи резултати. По-стари мишки показват 42% по-голяма издръжливост по време на движение. Клиничните тестове продължават и в момента.

Ползите за хората?

Съдържащата се в нара молекула се превръща в уролитин A от микробите в червата. Производството на това вещество обаче може да варира в широки граници според чревната микрофлора. Организмът на някои хора може въобще да не произведе уролитин A и да няма забавянето на застаряването. Учените обаче са намерили решение и на тази проблем – от фармацевтичната компания Amazentis вече разработват добавка, която осигурява правилните чревни микроби за производството на това вещество. Компанията в момента провежда първите клинични опити с хора в европейски болници.

Вирни се горе