Над 9 млн. инвестиции в МБАЛ – Смолян за последните три години

Над 9 млн. инвестиции в МБАЛ – Смолян за последните три години

Над 9 млн. лв. са направените инвестиции в смолянската болница от началото на 2011 г. Това обяви на пресконференция директорът на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев.

Поводът бе провелото се извънредно Общо събрание на акционерите на болницата, на 24 октомври, с една единствена точка – промяна в състава на Съвета на директорите. „Избран е нов и след вписването му в Търговския регистър, лечебното заведение ще е с ново ръководтство”, обяви сегашният директор д-р Марин Даракчиев.

По думите му болницата е важна институция за града и региона, публично дружество и след като го е представлявал близо три години, смята, че е длъжен отчете своята работа. „За тези три години в болницата е изпълнена най-мащабната инвестиционна програма след времето, когато е построена”, каза д-р Даракчиев. Един от най-важните проекти, реализиран от лечебното заведение е по ОП „Регионално развитие” – „Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ – Смолян”. Средствата по него са за близо 7,5 млн. лв. По проекта е подобрена техническата инфраструктура на лечебното заведение, осигурена е достъпна среда, включително и за хора с увреждания, изпълнени са редица мерки за енергийна ефективност. Освен това в лечебното заведение е доставено високотехнологично медицинско оборудване, сред което и ядрено-магнитен резонанс. За апаратурата са вложени 4 110 488 лв. През 2012 г. е извършен ремонт на Вътрешно и инфекциозно отделение, в който са вложени средства в размер на над 376 хил. лв. Направена е реконструкция и модернизация и на отделението за хемодиализа. Закупени са 5 нови диализни апарата на стойност 150 хил. лв.

В момента се ремонтират отделенията „Уши, нос, гърло”, „Неврологично”, „Акушеро-гинекологично отделение”. Предстои и на Кардиологично отделение. Общата стойност на ремонтите ще е 804 322 лв., от които 454 322 лв. са собствени средства на лечебното заведение. Съгласно сключените договори ремонтните дейности трябва да приключат до края на годината. Относно финансовото състояние на болницата д-р Даракчиев обяви, че през последните няколко години той винаги е бил положителен. С печалбата са се покривали стари загуби, съгласно решение на Общото събрание. „Към края на септември т. г. по сметките на болницата има над 1 млн. лв., имаме вземания от здравната каса и от други партньори на стойност 900 хил. лв. Болницата се намира в перфектно финансово сътояние, защото задължениета към доставчици са само 138 хил. лв., които ще могат да се покрият с наличния финансов ресурс”, заяви д-р Даракчиев. През лятото на тази година е извършена акредитация на МБАЛ – Смолян. Оценени са цялостната медицинска дейност, дейността на отделни структури и възможности за обучение на студенти и специализанти.

Според доклада на експертната комисия за външна оценка цялостната дейност на болницата е оценена на отлична за срок от 5 години. „Акредитирани сме за обучение на специализанти по 15 специалности – основните в болницата. В момента в болницата се обучават 16 специализанти, а за последните три години, в които съм ръководил болницата съм назначил 10 млади лекари”, заяви д-р Марин Даракчиев. Той изтъкна и добрата работа със синдикалната организация, като цитира, че през 2011 г. е подписан колективен трудов договор, а в момента се водят преговори за нов, които трябва да се довършат от новото ръководство. Д-р Даракчиев обясни, че за тези три години има и увеличение на заплатите. През месец февруали 2011 средната брутна работна заплата в лечебното заведение е била 674 лв. за шестмесечието на 2013 г. тя е 790 лв. Директорът заварил лекарите на заплата 1 325 лв, сега тя е 1 472 лв. През февруари 2011 г. средната брутна заплата на медицинските сестри е била 605 лв., а през 2013 г. – 748 лв. „Като лекар знам колко е тежка нашата работа, не считам че заплатите са високи, но болницата е търговско дружестви и има лимит, над който не могат да се увеличават заплатите. Средно за болницата 60 % от всички приходи отиват за заплати и осигуровки, около 500 хил. лв. месечно”, посочи д-р Даракчиев.

Относно причините са свикване на извънредното събрание и мотивите за смяната, сегашният директор заяви, че на него не са му известни. „Но на фона на това, което става в държавата изобщо не съм изненадан”, категоричен беше д-р Даракчиев. Той благодари на колектива на лечебното заведение, на институциите, с които е работил, на депутатът д-р Даниела Дариткова и кметът Николай Мелемов за оказваната помощ и съдействие и пожела успех на новото ръководство.

Вирни се горе