Над 400 бебета са родени тази година ин-витро

Над 400 бебета са родени тази година ин-витро

Българската държава и занапред ще продължи активно да подкрепя и да подпомага хората с репродуктивни проблеми. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Пловдив на среща на представители на държавната и местната власт с двойки с репродуктивни проблеми от областта, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Срещата бе организирана по повод Деня на християнското семейство.

Министър Атанасова подчерта, че от създаването на Център „Фонд за асистирана репродукция“ през 2009 г. заявления за финансиране за процедури са подали над 18 350 души. Родените до края на 2011 г. деца са 1750, а през тази година броят им надхвърля 400. Само през 2012 г. подадените заявления са 3704, като от тях са разгледани 3544. Връчени са 3770 заповеди за започване на процедури по ин витро в 26-те клиники, с които Фондът има сключени договори. Общият размер на изразходваните средства през тази година е 12 300 000 лв.

На срещата бяха дадени практически указания за реда и условията, при които двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране от Фонда. Експерти на Министерството на здравеопазването отговориха на поставените въпроси и дадоха разяснения за новите моменти в организацията на работата на Фонда.

Вирни се горе