Над 150 деца преглеждат специалисти от "Пирогов" в МБАЛ - Смолян

Над 150 деца преглеждат специалисти от "Пирогов" в МБАЛ - Смолян

В 9,00 часа тази сутрин започнаха безплатните прегледи, организирани от УМБАЛСМ “Пирогов”, съвместно с МБАЛ “Д-р Братан Шукеров”. Десетки деца с техните родители се наредиха на опашка в импровизираната приемна в Детско отделение в смолянската болница, където са обособени и кабинетите на специалистите. Прегледите се извършват от най-добрите детски специалисти д-р Асен Меджидиев – УНГ, доц. д-р Христо Шивачев – национален консултант по детска хирургия, д-р Николай Цуцумански – детска травматология, д-р Павлина Аврамова – УНГ, и д-р Стоян Пеев – детски уролог. В специализираната профилактика се включиха д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов, д-р Мария Праматарова – детски офталмолог.

Записани са над 150 деца, като се очаква прегледите да продължат и в следобедните часове. Ако се открият заболявания и се установи необходимост от лечение, малките пациенти веднага ще бъдат насочени към “Пирогов”, като ще им бъде дадена възможност още през следващата седмица да постъпят за лечение.

Инициатор на кампанията „Детско здраве“ е д-р Асен Меджидиев. „Тази кампания започна през 2011 г. и бе организирана в болница “Пирогов” за високоспециализирани профилактични детски прегледи. За периода от 2013 до 2018 г. сме прегледали около 4 500 деца. Помогнахме за ранно откриване и диагностициране на някои заболявания, за спестяване на стационарно лечение, помагане на родителите и децата да могат в домашни условия да решат проблемите си и за по-лесен достъп до високоспециализираната дейност“, посочи д-р Меджидиев. Има идея кампанията да се разрасне и да премине в национален мащаб, като се изградят координационни центрове, с което ще се даде възможността за по-лесен достъп на населението до извършване на високоспециализирани изследвания и до контакти с добри специалисти.

„Смятам, че това е добра идея в контекста на това, което всички ние искаме да осигурим на децата от България – добра профилактика и достъп до високоспециализирана помощ. Изключително важно е от една страна своевременно да се диагностицират проблемите в детска възраст, от друга страна да имат достъп пациентите и в такива отдалечени региони до високоспециализирана медицинска помощ“, коментира председателят на Здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Тя се ангажира да помогне възможно най-много деца на България да имат достъп до високоспециализираната профилактика на Програма „Детско здраве – Пирогов”, като кампанията премине под егидата на Комисията по здравеопазване на народното събрание.

Вирни се горе