Над 1000 села без постоянен доктор и зъболекар

Над 1000 села без постоянен доктор и зъболекар

НЗОК дава месечни премии на медик, ако отвори кабинет там

17 240 човека от Смолянско нямат постоянен лекар в селата си.

Жителите на 1031 села, предимно в обезлюдените планински райони, са без постоянен личен лекар, а 812 – без зъболекар. В повечето от тях има медицински служби, но те са заключени, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса вчера, съобщава “Монитор”.

Възрастните хора от тези селища пътуват по 30-50 км, за да ги прегледа доктор. Някои дори са принудени, когато си купят хапчета, да тичат при ветеринарния доктор, да им разяснява по каква схема се пият.

През 2008 г. практиките в неблагоприятни райони са били 921, припомниха от НЗОК.

За да има записани 1500 пациенти, за да сключи договор с касата и оцелее, един общопрактикуващ лекар трябва да обслужва 5-6 села, но разходите му за транспорт и заплатата на постоянна медицинска сестра или фелдшер в кабинетите намаляват доходите му драстично. Това е и основната причина джипитата да бягат от селата, коментираха от Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

По 404 лв. месечно допълнително ще брои НЗОК на джипи, който отиде да работи в село без постоянен лекар. Еднократно ще му бъдат броени други 300 лв., ако там в продължение на 6 месеца не е имало медик и той декларира, че ще осигури денонощни консултации по телефона, в амбулаторията или в дома на пациента, разясни д-р Галя Йорданова – директор на дирекция “Договаряне, методология и контрол на извънболничната помощ” в НЗОК.

Отдалеченост, трудна достъпност, разпръснатост, вид на обслужван контингент и екологично замърсен район са петте условия, по които касата ще отчита дали условията са неблагоприятни.

Общо в област Смолян личните лекари са 71. От тях без никакъв опит за постигане на тази специалност са 8, а останалите 16 са в етап на обучение. Негативната тенденция за намаляване на джипитата в Смолянско продължава, съобщават от РЗОК.

Вирни се горе