Молекула управлява процеса на стареене

Молекула управлява процеса на стареене

Печената риба е полезна за мозъка

Консумирането на печена риба веднъж седмично повишава мозъчното здраве, установиха учени от университета в Питсбърг

Учени от Лондонския университет са разработили механизъм за подмладяване на организма, базиран на изследванията им за връзката между храненето, обмяната на веществата и работата на имунната система, съобщи сп. Biotechnology and Biological Sciences Research Council.

Имунитетът на човека намалява със стареенето и възрастните хора най-често страдат от тежки форми на различни инфекции и рак. Освен това с възрастта ваксинирането става все по-малко ефективно, а метаболизмът на имунните клетки е тясно свързан с процесите на стареене.

Досега науката е установила, че стареенето на клетките на имунната система се контролира от молекула с наименованието р38 МАРК. Тя може да забави този процес, а и учените се научиха да управляват работата й с помощта на медикаменти.

При новото изследване учените са открили, че работата на тази молекула е свързана с равнището на хранителните вещества вътре в клетката. Те успешно изпробвали нов препарат, който управлява молекулата р38 МАРК за лечение на възпалителни заболявания и планират да го използват, за да повишат имунитета на възрастните хора и да постигнат ефект на подмладяване на организма.

Вирни се горе