Много партньори в помощ на детското зрение

Много партньори в помощ на детското зрение

През 2014 г. РЗИ-Смолян сложи началото на голяма здравна инициатива – извършване на профилактични прегледи на зрението на децата в гр. Смолян, проведена в две кампании. Причината провокирала този проект са тревожните резултати от анализите на годишните профилактични прегледи на децата и учениците в областта, показали в последните години увеличаване на отклоненията в зрението, с честота много над средната за страната. При обсъждане на данните, офталмолозите насочиха вниманието ни към липса на регламентиран профилактичен очен преглед във възрастта 2-7 години, когато е възможно радикално повлияване на най-честите отклонения. В търсене на причините за зачестилите очни проблеми се обърнахме за съдействие и към акад. Петя Василева, с чиято подкрепа инициирахме в навечерието на Световния ден на здравето -7ми април, първия скрининг на 90 деца на 5 години, в 2 детски заведения на гр. Смолян. Като партньори се включиха и фирмите „Цайс” и „Квят”, осигурили оптична апаратура и аксесоари за детски очила и „ Куайсер Фарма”- с тематични информационни мателиали и витамини протектиращи зрението. Втората кампания се реализира през месеците ноември-декември, и финализира в дните преди Коледа, в партньорство с МБАЛ – Смолян, Специализирана очна болница „Акад. Пешев” София, очните клиники «Ресбиомед» и „Визус” от София, предоставили необходимата апаратура, както и с финансовата подкрепа на Ротари клуб-Смолян. Прегледите са извършени от младите специалисти д-р Янев от МБАЛ-Смолян и д-р Григор Лалов и д-р Иван Георгиев от Специализирана очна болница „Акад.Пешев” София.

Общият брой на обхванатите деца е 285, предимно 5 – годишни, от третите групи на детските заведения в гр. Смолян. При 17 % от децата са установени отклонения – най-често рефракционни аномалии, основно хиперметропия или в съчетание с астигматизъм, по равно между момичета и момчета; следвани от амблиопия ( мързеливо око ) и нарушения в цветното зрение ( при момчета ). С изключение на последното, което е вродено състояние, за другите отклонения на децата са предписани коригиращи действия или са насочени за уточняващи прегледи. Анализът на попълнените от родителите анкетни карти, сочи, като основни рискови фактори за нарушенията в зрението на децата, продължителният престой пред телевизор и компютър ( между 1 и 4 часа дневно ) – при 90 %, и липсата на очен преглед при 71 % от децата на 5 години. Родителите приветстват и изтъкват необходимост от подобни инициативи, както и повишаващи информираността им, в полза на здравето на децата. В тази връзка РЗИ – Смолян изготви и разпространи брошурата „ Знаем ли как да опазим очното здраве на нашите деца?” и предостави в детските заведения материала на акад. Василева „ Детско зрение”. Представителите на фирмите и академичната общност също оценят високо подобна изява, която според тях се осъществява за първи път в страната, при отлична организация.

Позитивният отзвук ни подсказва да продължим инициативата ежегодно и би било добре да придобие и национални мащаби, като превантивна мярка за съхраняване зрението на децата.

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян

Вирни се горе