Лятната антиСПИН кампания’ 2014 започва и в област Смолян

Лятната антиСПИН кампания’ 2014 започва и в област Смолян

С мотото „Животът е безценен” Регионалната здравна инспекция стартира лятната антиСПИН кампания в област Смолян. Сред посетителите на басейни в Златоград (13 август) и в Девин (19 август) ще се разпространяват презервативи и флайъри с призив за безопасна лятна любов. Лаборант на здравната инспекция ще изследва на място безплатно и анонимно всеки желаещ да научи собствения си ХИВ статус със специален бърз тест. В края на август лишените от свобода в Затворническо общежитие – „Герзовица” в Смолян също ще получат възможност да се изследват за ХИВ/СПИН и други кръвнопреносими инфекции с диагностикуми, предоставени от МЗ по Националната програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, съобщи Радка Сулинаджиева, ст. експерт отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”.

По данни на Програмата към м. май 2014 г. общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1889 лица., а регистрираните нови ХИВ–серопозитивни лица са 59. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 43 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 16 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София, Пловдив, в област Стара Загора, в областите Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково.

РЗИ – СМОЛЯН ПРИПОМНЯ, ЧЕ…

Болестта СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в:

кръвта;

семенната течност;

влагалищния секрет;

майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:

полов – най-често при сексуален контакт без презерватив; кръвен – най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица; от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията: Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус Избягване на случайни сексуални контакти Използване на презерватив при всеки сексуален контакт Избягване на употребата на общи игли и спринцовки Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Важно е да се помни, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се изследвайте с ХИВ тест и потърсете навременна медицинска помощ. Това можете да направите анонимно и безплатно в Кабинета за медицински изследвания на РЗИ – Смолян.

Вирни се горе