Лекуват дискова херния с уникална операция по нов метод

Лекуват дискова херния с уникална операция по нов метод

За първи път у нас в неврохирургията в „Пирогов" приложиха нов метод за оперативно лечение на дискова херния, който свежда рецидива след интервенцията до 0,5 (при положение, че до този момент това се случваше при 7 до 10%). Това е възможно благодарение на ново поколение имплант – „Барикада", който предотвратява повторното появяване на дискова херния, съобщават от лечебното заведение.

Координаторът на неврохирургичния комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина проф. Николай Габровски обясни, че това е метод, при който хернията се отстранява през малък разрез – 2-3 см, под микроскопско увеличение. Проф. Габровски и екипът му са едни от първите медици, приложили това оперативно лечение на дискова херния не само в България, но и в Европа.

„Новото е, че отворът, през който се е образувала и е излязла хернията, се запълва и дефектът на междупрешленния диск се затваря. Най-същественото е, че вече вътрешността на диска не се отстранява и така се запазва напълно функционалността и стабилността на гръбнака на пациента", обясни още проф. Николай Габровски.

До момента тази интервенция е приложена на трима пациенти на „Пирогов" на възраст между 20 и 30 години. Те са били изписани 3 дни след оперативната намеса в отлично състояние и без болка.

Проф. Габровски подчерта, че огромно предимство на новия метод е, че с това лечение рискът от повторно появяване на дискова херния – рецидив, намалява близо 10 пъти – до по-малко от 1%". Операцията трае по-малко от час и се използва специализиран инструментариум за поставяне на т.нар. барикада.

Дисковата херния е едно от заболяванията на гръбнака, с което се сблъскват немалко млади пациенти. При част от тях оперативното лечение за отстраняване на хернията е единственият разумен метод за бързо преодоляване на болките и обездвижването. Годишно у нас до оперативна намеса стигат около 1000 души.

Вирни се горе