Лекарите свикват национален протест на 6 април

Лекарите свикват национален протест на 6 април

Българският лекарски съюз свиква национален протест срещу политиката на здравното министерство. Протестът ще се състои на 6 април от 15 часа на площада пред Министерския съвет, съобщиха от БЛС.

В изявление до медиите от лекарската организация посочват, че са положили всички усилия, за да подкрепят провеждането на реформи, но вместо това МЗ приема правила, които са във вреда на пациентите и медиците, и са довели до хаос в здравната система.

Лекарите изразяват своето възмущение от тиражираните манипулации и обидното отношение на здравния министър.

Пълният текст на изявлението:

Управителният съвет на БЛС положи всички усилия да подкрепи реформите – не анонимно, а открито, в диалог с всички отговорни институции. Месеци наред давахме своите експертни анализи, писахме препоръки, правихме предложения. Почти нищо от това не бе взето предвид. Приеха се и се приемат правила, открито насочени срещу българските медици и в ущърб на нашите пациенти, което доведе до хаос в системата. В поредица от решения и декларации ясно заявихме своето несъгласие. За съжаление, от МЗ отговориха с изфабрикувани обвинения, манипулации и откровени лъжи.

Търпението ни се изчерпа. Отговорността, която носим не само за лекарите, но преди всичко за пациентите, ни задължава да предприемем крайни мерки в защита на нашите права и демократичните основи на държавата ни. Категорично заявяваме, че нямаме политически амбиции. Нашите конкретни искания са:

Продължаване действието на НРД 2015 и сключване на анекс, подписан от БЛС и НЗОК, към него.

Настояваме за възстановяване на ефективно договорно начало.

Настояваме бюджетът за здравеопазване да отразява реалните потребности за гарантиране на високо качество и пълен обем медицински дейности в лечението на пациентите.

Настояваме за администрация, която не създава хаос, а ред и действа предвидимо и прозрачно.

Настояваме за свободен избор на пациентите къде да се лекуват.

Настояваме за честна конкуренция по точни правила.

Настояваме за истинска европейска реформа и модерно здравеопазване.

Настояваме министър Москов да се извини на нас – българските лекари, за обидното отношение.

В защита на тези искания и във връзка със започналите протестни действия, днес УС на БЛС реши:

Обявява Национален протест на лекарите в Република България!

Призовава всички лекари да подкрепят протестните действия и да се включат в тях.

Призовава всички лекари да поставят лентичка с надпис „Протест” на белите престилки, като по този начин изразят своята съпричастност към справедливите ни искания.

Възлага на Районните колегии да организират протестни действия по места.

Призоваваме лекарите, работещи в болниците, да преустановят плановия прием поради неясни правила за отчитане и заплащане на извършената дейност.

Призоваваме всички лекари от страната на национален протестен митинг под мотото:

„Истинска реформа за истинска медицина” на 6 април от 15 часа на площада пред Министерски съвет.

Обръщаме се към нашите колеги – медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, санитари и друг персонал – с призив за единодействие в защита на достойнството ни и справедливите ни искания.

Обръщаме се към управляващите да не допускат репресивни действия към участниците в протестите.

Призоваваме нашите пациенти да ни подкрепят, като се включат в подписка в защита на нашите искания и вземат участие в Националния протест.

Декларираме, че протестите на българските лекари са в защита на правата, интересите, здравето и живота на всеки български гражданин.

УС на БЛС

София, 30.03.2016 г.

Вирни се горе