Конкурс за рисунка против тютюнопушенето

Конкурс за рисунка против тютюнопушенето

Министерството на здравеопазването, Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за 18-ти пореден път организират международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Целта на конкурса е децата от най-ранна възраст да бъдат мотивирани за здравословно поведение “без тютюнев дим”.

В надпреварата са поканени да участват всички деца на възраст от 5 до 11 години, а техниката и материалите са по техен избор. Крайният срок за изпращане на творбите е 5 май 2014 г. Адресът, на който се приемат за участие рисунките е: София, 1431, бул. „Акад. Ив. Гешов” 15, Национален център по обществено здраве и анализи (за конкурса „Не на цигарите!”)

Определянето на рисунката-победител ще се състои на 12 май. Както всяка година, председател на журито е художникът Иван Яхнаджиев. Според регламента като оценяващи ще се включат и 3 деца, които също ще излъчат свой фаворит сред събраните творби. Голямата награда е екскурзия до Рим и тя ще бъде присъдена за новаторско представяне на посланието на конкурса. Останалите отличени малки художници ще получат предметни награди, съобщи ст. експерт Деница Иванова, РЗИ – Смолян.

Желаещите да научат повече за условията на конкурса „Не на цигарите” могат да посетят интернет сайта на НЦОЗА, www.ncpha.government.bg, както и сайта на Регионалната здравна инспекция – Смолян, www.rzi-smolyan.com.

ОЩЕ ЗА ПРОБЛЕМА ПАСИВНО ПУШЕНЕ СРЕД ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ:

През миналата година НЦОЗА, със съдействието на 28-те РЗИ в страната, проведе национално представително проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене, чрез анкетиране на около 2900 родители.

Анализът на резултатите показва, че около половината от децата (57.5%) са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си. Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките. Само 42.5% от децата живеят в дом без тютюнев дим. Според представения анализ, през бременността в близо 12% от семействата са пушили и двамата родители, в около 45% – само бащата, а в 3% – само майката. Непушачи през бременността са били 51,7% от семействата.

Проучването също показва, че децата на майки, пушили по време на бременността, са родени със 107 грама по-ниска телесна маса в сравнение с децата на майки непушачки (3182,8 грама срещу 3290,0 грама). Най-ниски стойности са установени в случаите, когато майката е пушила през цялата бременност над 10 цигари дневно – 2761 грама.

Потвърждават се наблюденията, че пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. По-голям брой родители пушачи, в сравнение с непушачите, съобщават не само за по-чести остри респираторни инфекции, но и за наличие на изразена респираторна симптоматика при децата си, извън тези заболявания. Децата на пушачи боледуват значително по-често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии.

Изследователите от НЦОЗА са стигнали до тревожния извод, че все още голяма част от родителите омаловажават риска от пасивното тютюнопушене за здравето на детето, като продължават да пушат в негово присъствие или в помещения, в които „то прекарва най-малко време“. Образованието на родителите и възрастта на майката са фактори, влияещи на това поведение. Родителите все още нямат достатъчно здравни знания за риска от излагането на цигарен дим и как да опазят децата си от вредното му влияние. Най-разпространена практика за предпазване от него е „пушенето на балкона“.

Доказано е, че основната мотивация за започване на тютюнопушене при децата се определя от стремежа им да изглеждат като възрастни, чрез подражание, като най-въздействащ е примерът на семейството. Натискът на връстниците и примерът на групата, с която детето се идентифицира, също водят до възприемане на тютюнопушенето като приемливо поведение при много голям процент от подрастващите.

Вирни се горе