Към 9 милиона лева усвоява тази година МБАЛ – Смолян

Към 9 милиона лева усвоява тази година МБАЛ – Смолян

Най-голямата инвестиционна програма от създаването си до днес предстои да бъде изпълнена тази година в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян. Тя включва както реализацията на спечеления от МБАЛ – Смолян проект по ОП „Регионално развитие” – „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градски агломерации” на обща стойност 7 479 738 лева, така и осигурените средства от Министерство на здравеопазването за основен ремонт на още четири отделения през 2013 година. Предстои в следващите месеци да бъдат обновени и модернизирани с капиталов ремонт „Уши, нос и гърло”, „Неврологично” „Акушеро-гинекологично” и „Кардиологично” отделения. За тях Министерство на здравеопазването вече осигури общо около 350 000 лева. Към тях са планирани и собствени средства за дофинансиране на тази капиталова програма,съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

За пуснатите в действие през миналата година основно преоборудвани и обновени три отделения – вътрешно, инфекциозно и отделението по хемодиализа, бяха вложени над над 400 хил. лв. – от тях 310 хил.лв. средства за капиталови разходи от МЗ, а останалите – собствени средства на МБАЛ.

Със старта на ремонта на планираните нови четири отделения през 2013 г., реиновираните отделения стават общо седем за последните две години като инвестицията общо за тях ще надхвърли един милион лева. Пациентите получават далеч по-съвременни условия за пребиваване и лечение, удобство и комфорт, сравними с днешните стандарти.

Вървим към изграждане на ефективна, достъпна и развита болнична инфраструктура, която ще задоволява и обслужва здравните потребности на региона. Пациентите ни ще имат реален достъп до високи технологии, навлизащи в медицинската практика, посочи изпълнителният директор на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев.

Според него предприетите мащабни действия за обновление и модернизация на нашата болница не биха били възможни без разбирането и голямата подкрепа на ръководството на Министерство на здравеопазването, ангажираността и съдействието на министър Десислава Атанасова, на народният представител от нашия регион и председател на Здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова. Имаме и пълната съпричастност към дейността и проблемите ни също така и отстрана на Областната управа и Община Смолян, посочи изпълнителният директор.

Той изрази убеждението си, че получаването и усвояването на тези крупни финансови инвестиции в МБАЛ във време на стагнация и големи кризисни процеси в Европа и България прави това вложение в здравето на родопчани изключително актуално и ценно.

Вирни се горе