Как са най-полезни морковите

Как са най-полезни морковите

Морковите са изключително богати на полезни вещества и са здравословна добавка към почти всяка диета. Приготвянето на сок от тях е лесно и предлага вкусна и здравословна напитка. Диетолози често пренебрегват този начин на консумиране на морковите, поради високото съдържание на въглехидрати в получената напитка, но сокът от моркови е по-здравословна форма за консумацията им за някои,пише агенция Кросс.

Макар и сокът и целите кореноплоди да съдържат еднакви количества полезни вещества, е по-малко вероятно за едно ядене да се приемат три цели, големи моркова, докато за направата на една чаша сок, това е минимумът. Една чаша от морковен сок се равнява на около 236 мл и се консумира и абсорбира по-бързо, отколкото цели моркови. За тези 236 мл се приемат 94 калории с 2,24 г белтъци и 1,9 г фибри. Суровият морков е с много по-ниска енергийна плътност – 30 калории и 0,67 г белтъци и 2 г фибри. Чаша сок от три моркова съдържа 9,23 г захари, а един морков има 3,4 г от тях. Макар в отношението 3:1 те да са с относително равни концентрации на захар и фибри, тези от сока се метаболизират по-бързо. Ако се пази диета за отслабване, е по-добре да се консумират цели, понеже по-голямата концентрация на фибри дава усещане за ситост с по-малко погълнати захари.

Пиенето на сок обаче спомага за по-лесно храносмилане и поемане на полезните вещества. Морковите са значителен източник на антиоксидантни витамини, които подпомагат имунната система и забавят стареенето. Чаша пресен сок съдържа около една трета от целия Ориентировъчен дневен прием (ОДП) на витамините С и Е, докато суровите моркови дават едва 5% от ОДП на витамин С и под 3% от ОДП на витамин Е. Морковеният сок дава и 2,256 микрограма витамин А, което е 3 пъти повече от ОДП, докато суровият морков носи само 601 мкг от витамина, което е около 80% от ОДП. Това прави сока много по-подходящ за засилване на имунната система през настъпващата есен. Сокът съдържа 4 пъти повече витамин К, важен за доброто кръвосъсирване, 5 пъти повече витамин В6 и два пъти повече биодостъпни минерали като калий и фосфор, които са от полза за нервната система и костите. Енергизиращият ефект на сока не е само ободряващ, но и диетичен – в една цяла чаша от 236 мл сок се намират под 0,8 г мазнини, 0,1 от които са наситени и 0 г холестерол. Ниското мазнинно съдържание контрира високото захарно и прави тази щадяща фигурата напитка идеална за началото на един здравословен ден, пише puls.bg.

Вирни се горе