Как да разчитаме срока на годност

Как да разчитаме срока на годност

Никога не си купувайте нищо – козметика или хранителни продукти, без преди това да проверите датата на производството и срока на годност.

Върху всеки продукт са изписани знаци и цифри, които обозначават кога е произведен и колко време след отваряне може да се използва.

Често обаче се случва тези знаци да са непонятни за нас и да не знаем какво точно значат.

Ще се опитаме да ви ориентираме.

Първо трябва да се поставят границите между различните понятия дата на производство, срок на годност и използване от момента на отваряне.

На всички козметични средства без изключение, е указана датата на производство – често е посочена на опаковката в обичайния вид “месец/година” или “дата/месец/година”.

Понякога обаче тази дата не се отбелязва в разбираем вид, а под формата на код, който е удобен за производителя, но не дава никаква информация на потребителите.

В такива случаи внимателно огледайте опаковката, обикновено този код е отпечатан на долната част.

За да го разчетете, са създадени такива електронни калкулатори, които изчисляват точната дата, след като въведете марката на продукта и кода.

(За момента подобен активен на български все още няма, но могат да се намерят в чуждоезични сайтове)

Съгласно законодателството, указването на срока на годност на козметичните средства е задължително, само ако той е по-малко от 30 месеца. Обозначава се във вид на надпис от типа Exp. 01/2012, което означава, че настоящият продукт запазва всички свои свойства и качества до изтичането на указаната дата.

Ако срокът на годност не е оказан, то автоматично означава, че е 30 и повече месеца.

В никакъв случай продуктът не може да се използва през цялата продължителност на този срок. Търсете на опаковката символа във вид на отворена капачка.

На нея обикновено е показан терминът използване от момента на отваряне – в случая 12 месеца означава, че от момента на отварянето на опаковката и първото използване козметичното средство съхранява всичките си качества в продължение на 12 месеца.

За да сте сигурни дали срокът на годност на тази козметика е изтекъл, е необходимо да знаете, кога е било първото отваряне.

Ако сте избрали продуктът непосредствено след отварянето, си запишете датата, за да можете да следите колко време ползвате продукта и кога изтича срока му на годност.

Има два начина за указването срока на годност на козметичните средства – козметиката, която “живее” повече от 30 месеца се маркира със знака за използване от момента на отваряне, а останалата се отбелязва със срока на годност с месеца и годината, до която съхранява всички свои качества.

В идеалния вариант на опаковката е необходимо да са обозначени и двете дати.

Затова Европейското законодателство въвежда и ново понятие – “минимален срок на годност”.

Това е датата, до която козметичното средство изпълнява свойствата си и не представлява никаква опасност за потребителя".

За новото понятие е създаден и нов символ във вид на пясъчен часовник с указаните дати – месец/година и ден/месец/година.

Козметиката с подобна маркировка вече се е появила на европейските пазари, но задължителна за всички ще стане през 2013 г.

Вирни се горе