Изследват за рак на гърдата в РЗИ-Смолян

Изследват за рак на гърдата в РЗИ-Смолян

Ракът на гърдата е лечим,ако се установи навреме

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. Този вид тумори представлява една четвърт от всички онкологични заболявания при представителките на нежния пол, следвани от рака на гениталиите и кожните карциноми. У нас много жени отказват да ходят на профилактични прегледи поради срах от диагнозата рак или пък игнорират препоръките на лекаря. Според статистиката, от 25% до 30% от жените търсят лекарска помощ в късен стадий, когато вече е трудно да се помогне.

Диагнозата рак в наши дни обаче не е присъда. Ракът на млечната жлеза е лечим в над 97%, стига да бъде открит навреме, в ранен стадий.Необходими са само две неща – профилактика и здравословен начин на живот. Специалистите препоръчват жените след 30-годишна възраст да извършват профилактичен преглед веднъж на 6 до 8 месеца, а тези над 40-годишна възраст – на всеки 6 месеца.

По повод Световния ден на здравето (7 април) и 60 години обществено здравеопазване в област Смолян, Регионалната здравна инспекция организира комплексно мамологично изследване на млечна жлеза включващо консултация с лекар – специалист, палпация и ултразвукова диагностика. При този метод се използват ултразвукови вълни, за да се получи образ на гръдната тъкан. Той е безболезнен и отнема само няколко минути. Препоръчва се при по-често проследяване на млечната жлеза и е по-щадящ метод от мамографията. Цената на изследването е 10 лв. и ще се проведе на 9.04.2012г. ( понеделник) в РЗИ – Смолян, етаж 2, след предварително записване на телефон 0301/ 5-89-30 в дните до 6 април включително.

Вирни се горе