Изписват двама пациенти днес излекувани от коронавирус в смолянската болница

Изписват двама пациенти днес излекувани от коронавирус в смолянската болница

На всички работещи във филиалите на Спешна помощ в област Смолян ще бъдат направени бързи тестове

Починалият пациент на 53-години от Чепеларе, за който ви информирахме вчера, е пристигнал в тежко общо състояние в Спешния център на смолянската болница. Това обявиха на брифинг днес изп.директор на МБАЛ д-р Марин Даракчиев, д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян, областният управител Недялко Славов и ст.комисар Николай Димов, които присъстваха на срещата с медиите.

“Пациентът е пристигнал в Спешния център в тежко общо състояние със симптоми на коронавирус, задух и дихателна недостатъчност. В момента когато го подготвят за снимка изпада в клинична смърт, реанимиран е, но за съжаление случая е приключил летално”, каза на срещата с медиите д-р Даркчиев. Пациентът е имал хронични заболявани на белия дроб, с потвърден резултат на коронавирус. Той дори не е бил хоспитализиран в болницата, починал е в спешното отделение. Контактните лица са проучени, по думите на д-р Даракчиев. Директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева обясни, че мъжът е преболедувал туберколоза преди години. Не е посещавал личния си лекар от 2012г. и е неглижирал е здравословното си състояние.

"Няма динамика при останалите случаи на заразени с коронавирус, двама пациенти ще бъдат изписани днес от болницата, те са дали две отрицателни проби, съобщи д-р Марин Даркчиев.

Относно епидемиологичната обстановка в Смолянска област, по думите на д-р Кубатева вирусът циркулира по-активно отпреди дни и затова тук заболеваемостта е по-висока спрямо други области в страната.

“За два дни има образувано едно досъдебно производство, в 3 от подадените декларации има данни за престъпление и днес ще бъде уведомена прокуратурата. Установени са 38 нарушения за неносене на предпазна маска и са съставени актове на лицата”, съобщи ст.комисар Николай Димов по време на брифинга.

"Относно общежитието в Смолян, което се оборудва и се подготвя един етаж, искам да кажа на гражданите, тъй като имаше доста въпроси там няма да се хоспитализират пациенти . Това е едно от първите решения на щаба, което се изпълнява като ангажимент, обясни областният управител.Приспособени са 8 стаи и 16 легла на етажа. Там ще бъдат настанявани такива лица

"Този етаж ще бъде за лица, които няма къде да бъдат настанявани, за да изтърпяват карантината си и нямат постоянен адрес. Славов визира първия случай на заразен, който нямаше къде да бъде настанен. Подобни проблеми с такива хора имаме и на този етап. Един етаж е подготвен именно за такива лица, каза областният управител Недялко Славов.

Вирни се горе