Измерват костна плътност в Смолян

Измерват костна плътност в Смолян

Никога не е рано да провериш своя риск от остеопороза

Под това мото на 4 май в Смолян ще се проведе поредната акция на РЗИ – Смолян в областта на превенцията на здравето. Този път тя е насочена към профилактика на остеопорозата – незабележимо заболяване, засегнало хиляди души в страната ни,съобщиха от РЗИ Смолян.

Грешка е да се смята, че остеопорозата заплашва само възрастните хора. Наблюдаваното през последните години „подмладяване” на болестта се обяснява от специалистите с множество комплексни фактори – обездвижване, нездравословно хранене, прекомерна консумация на кафе, алкохол и газирани напитки. Заболяването заплашва и много млади жени, подлагащи се на различни диети и имащи поднормено тегло. Стремежът към «перфектната фигура» чрез гладуване води до хормонални нарушения и неизбежно повлиява скелета на младите момичета и жени. Намаляването на нивата на естроген по време на менопаузата е един от най- значимите рискови фактори за развитие на остеопороза при жените. Болестното намаляване на костната тъкан може да настъпи и като последица на други ( предимно хормонални ) заболявания, както и под влияние на определени лекарства. Освен това склонността към чупливи кости може да се предава от поколение на поколение – ако майката е имала остеопороза, то склонни към това заболяване ще са и нейните дъщери.

Никога не е рано и никога не е късно за предприемане на мерки за намаляване на риска от остеопороза и свързаните с нея фрактури. Първата стъпка в успешната борба с това заболяване е превенцията – редовни физически упражнения, хранене с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи с цел ранно диагностициране.

Скрининговото измерване на костна плътност, организирано от РЗИ – Смолян ще се проведе на 4.05.2012г.( петък ) в кабинет №11 на здравната инспекция срещу цена от 10лв. За предварително записване и справки звънете на телефон 0301/ 5-89-30.

Вирни се горе