Инфарктите скачат с 10-12% при преместването на стрелките на часовника

Инфарктите скачат с 10-12% при преместването на стрелките на часовника

Инфарктите скачат с 10-12% при преместването на стрелките на часовника, предупреждава д-р Сотир Марчев

Ние сме недоспало общество и когато отнемеш на българите още един час, следват непредсказуеми промени в организма. Според статистиката от 2012 година при смяната на времето, инфарктите скачат с 10-12%, когато се върнем към нормалното – намаляват. Това каза пред Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев.Според него, следствие от смяната на времето са и пътните произшествия – само вчера има три тежки катастрофи, довели до човешки жертви и това няма да е единичен случай. Кардиологът посъветва родителите да не пускат децата си сами на училище и да ги придружават поне в следващите няколко дни, тъй като рискът да попаднат в пътно произшествие, пише БЛИЦ.

„Шофьорите, които са недоспали, често предприемат необмислени маневри и изпреварвания, затова карайте по-бавно, за да нямате проблеми”, посъветва Марчев. Той бе категоричен, че биологичния часовник на човек реагира бурно на промененото време и по-ранното ставане и съветва всички да си лягат по-рано.

Според него, лятното часово време е полезно за туризма чисто икономически, то увеличава туристическия сезон по морето с един час всеки ден. „но дали това компенсира загубите на обществото”, попита кардиологът.

Той каза, че всеки трябва да си знае кръвното налягане, колко му е пулса и дали теглото му е в рамките на нормите. „Ако получите тежест в гърдите, съпроводено с гадене и повръщане, трябва да се обадите на 112 и да не се опитвате да стигнете до болницата сами”, каза още кардиологът.

Вирни се горе