Идва грип

Идва грип

След дългите почивни дни и ваканцията започнаха болестите. Все още за грипна епидемия е обаче е рано да се говори.

През изминалите почивни дни хората си стояха повече вкъщи, контактуваха по-малко и по-рядко ходеха на лекар. Затова специалистите отчитат по-слаба заболеваемост, съобщи bTV.

Последната седмица пък беше мразовита, а със започващото от събота затопляне лекарите очакват вирусите да се размножат.

Пикът на грипа пък вероятно ще е към края на месеца.

Въпреки че грип още няма, поликлиниките са пълни с болни. Най-тежко е за малките деца.

Лекарите дават съвети за разпознаване на симптомите на грип: „Внезапно начало, висока температура, болки по тялото, в очите, суха кашлица".

Затова медиците съветват да не рискуваме – ако не сме добре, да не ходим на работа, а децата – да не пускаме на градина и училище.

„Защото освен да избегнем евентуални усложнения, предпазваме и доста хора от заразяване, тъй като болният няколко дни преди да се разболее и първите 2-3 дни от болестта е най-ефективен разпространител на заразата", предупреди главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев.

„Ние точно в този период засилваме контрола върху начина, по който се провежда сутрешният филтър, и не би трябвало да има никакви изключения, защото едно болно дете веднага става източник на зараза за всички останали", обясни Янка Драганова от отделя по надзор на заразните болести във варненската Здравна инспекция.

Най-масово се очаква да поразят щамовете H3N2 Texas, калифорнийският и свинският грип.

„Очаквам повишаване на заболеваемостта със затоплянето на времето – когато се затопли и контактите са повече, има възможност за размножаване на вирусите", предупреди д-р Профирова.

Често грипът носи усложнения – пневмония, отит, а при възрастните – вече и сърдечно-съдови заболявания.

Вирни се горе