Идва епидемия от варицела

Идва епидемия от варицела

Епидемия от варицела може да обхване страната до месец-два, предупредиха епидемиолози вчера.

В момента има бум на заболяването в цялата страна. Най-много са изприщените в София и Софийско, Пловдив, Стара Загора и Бургас, показват данни на районните здравни инспекции.

Вълната от шарка ще е чак до април, дори до май, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Зимата е обичайният сезон за това заболяване, но като се има предвид мащабът, който отсега взима инфекцията, ще я имаме

по-продължително време

допълни лекарят и припомни, че в предишни години случаите отшумяват към месец март,информира “Монитор”.

Рекорд по заболеваемост към момента поставя столицата с 381 случая на варицела и 60 на скарлатина за една седмица и София-област, където те са съответно 36 и 10. Шарката е предимно в Самоков и околните села.

Тревожни са данните и за Пловдивско

Там случаите само на диагностицирана варицела за една седмица са 76, като 58 от тях са в самия град. Броят им нараства непрекъснато, става ясно от справката на Районния център по здравеопазване. Освен варицела там вече са засечени и 37 случая на скарлатина само за седем дни. 54-ма са с варицела в Стара Загора, а други 10 са със скарлатина. В Бургас и областта за седем дни са се разболели 57 човека. Районната здравна инспекция в града публикува на сайта си съвети за предпазване от заболяването и какви са симптомите му. Висока е заболеваемостта още в Перник, Враца, Видин и Монтана. Шарката зачестява и в Добрич и Търговище.

Инфекцията удря най-вече децата на възраст от 1 до 9 години.

Ако човек не е боледувал от нея, не може да се опази, тъй като срещу варицелата у нас

не се правят задължителни ваксини

каза д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че в чужбина вече се поставят имунизации срещу този вид шарка и се продават свободно в аптеките там. По думите му няма никакъв проблем инжекцията да бъде сложена у нас от всеки лекар, стига човек да си я набави от Гърция или Румъния например.

Варицелата не е смъртоносна, но възрастните я преболедуват много по-тежко, отколкото децата, поясни още д-р Кунчев и уточни, че преболедуването от нея в детска възраст създава траен имунитет.

При отслабване на организма обаче е напълно възможно някой загнезден вирус в нервните сплитове да се активизира и човек да развие зостер. Това са специфични обриви най-вече по лицето и около очите, които са особено болезнени. Заразата се маскира като грип Варицелата е силно заразна и се маскира като грип. Симптомите и на едното, и на другото заболяване много си приличат. Това поясни д-р Светла Станева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция.

Температура до 38 градуса, която се сваля трудно, силна кашлица, изпотяване и затруднено дишане са първите признаци още преди проявяването на обрива. Понякога, особено в сезона на грипа, могат да заблудят дори опитен общопрактикуващ лекар или педиатър. Инфектираният става сънлив, чувства болки в ставите, а вратът му е схванат. Така, смятайки че е настинал, той може да зарази много хора около себе си. Пъпчасването се проявява едва на третия-четвъртия ден. Карантината е минимум 11 дни, но при по-тежки случаи може да продължи и близо месец.

Вирни се горе