Храните с фибри удължават живота

Храните с фибри удължават живота

Диетата с високо съдържание на фибри удължава живота, показва ново проучване, при което са изследвани близо 1 млн. човека.

Китайски учени направили откритието, че богатото на фибри меню намалява риска от всякакви хронични заболявания, включително сърдечно-съдови болести, инсулт, диабет и някои видове рак.

Препоръчително е да увеличи приема на фибри с храната, за да се “намали потенциалния риск от преждевременна смърт”, казват специалистите. Ян Ян от раковия институт в Шанхай и колегите му обединили и анализирали данните от 17 предишни изследвания върху общо 982 411 мъже и жени, предимно от Европа и САЩ. Описани са около 67 000 смъртни случая.

Екипът на Ян разделил участниците в пет групи въз основа на техния дневен прием на фибри. При тези, които консумират повече фибри дневно, вероятността да умрат преждевременно е с 16% по-малка. Рискът от всякакъв вид смърт намалява с 10% на всеки 10 грама дневен прием на фибри.

Американските здравни власти препоръчват на един възрастен да консумира на ден по 14 грама фибри на всеки 1000 калории. Това прави по около 25 грама на ден за жените и 38 грама за мъжете.

Вирни се горе