Грипната обстановка в Смолян e спокойна. Областта ни все още далече от епидемичните стойности

Грипната обстановка в Смолян e спокойна. Областта ни все още далече от епидемичните стойности

Епидемиологичната обстановка в Смолянско все още е спокойна. Областта ни е далеч от епидемичните стойности. Това каза за SmolyanNews директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. По думите й през последната седмица регистрираните остри респираторни заболявания и грип е 180 на 10 хиляди при епидемични стойности 260 на 10 хиляди. „Благоприятна роля изигра студеното време, както и удължената ваканция на учениците. Вероятно с възстановяването на учебния процес заболеваемостта ще зачести, защото имаме струпване на много хора на едно място“, добави д-р Кубатева. На този етап най-често боледуват малките деца и учениците, а рисковите групи са децата до 2 годишна възраст, хората над 65 години, тези с хронични заболявания и родилки. „Клиничната картина при грипното заболяване се определя както от щама така и от състоянието на организма. Там където имаме млад и здрав организъм болестта протича по-леко и обратно“, отбеляза директорът на здравната инспекция в Смолян.

Грипът е тежко инфекциозно заболяване, което засяга целия организъм и крие рискове от тежки увреждания. Той е силно вирулентен, което означава, че е необходима много малка доза от вируса, за да се развие инфекция. „Грипният вирус е силно изменчив и всяка година се оказваме неподготвени да се справим бързо и лесно с него. Важно е да знаем кои са, защото тяхната характеристика определя и тежестта на клиничната картина. Тази година изолираният щам е Хонконг и в редки случаи Свински грип, при който клиничната картина е по-особена. Свинският грип обикновено засяга по-млади хора, с наднормено тегло или бременни жени и води до тежки белодробни инфекции“, каза още д-р Кубатева. Тя бе категорична, че лечението на грипа трябва да става под лекарски надзор. При всички случаи е нужен покой в домашен режим, за да се предотврати разпространението на вируса на първо място и второ, за да се справи по-бързо организмът със заболяването. Храната трябва да е питателна, но не тежка, да се приемат повече течности, плодове и витамини. Що се отнася до лекарствата, те трябва да бъдат предписани от лекар.

Според д-р Кубатева най-добрата превенция на грипа е ваксината. Тя обаче се прави през октомври, ноември. Това, което може да се прави сега е да се укрепва организма със здравословно хранене, повече движение и спорт, без вредни навици и стрес. Един от най-важните елементи, които влияят върху нашето здраве е и личната хигиена.

Вирни се горе