Грипен щам серотип „Пърт” е установен в Смолян, няма увеличение на болните

Грипен щам серотип „Пърт” е установен в Смолян, няма увеличение на болните

През изминалата седмица случаите на грип и остри респираторни заболявания стигнаха епидемичните стойности във връзка с което беше проведено заседание на Регионалния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. Поради липса на достатъчно други обстоятелства не се обяви епидемия. Продължи се следенето на динамиката на ситуацията, съобщи д-р Мими Кубатева – председател на Регионалния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания.

През настоящата седмица броят на случаите намалява. Вероятно и заради ниските температури се ограничи разпространението на инфекцията. Мнението на специалистите от доболничната помощ, МБАЛ ”Братан Шукеров” и ЦСМП е, че няма картина на епидемия. Клиничните случаи са обикновено леки и средно тежки, със симптоматика на грип и се повлияват от антивирусни препарати. Не са регистрирани усложнения до момента. От взетите от РЗИ – Смолян назофарингеални смивове на пациенти с грипоподобни оплаквания, в 90 % е изолиран грипен щам серотип „Пърт”, който беше очакван и е включен в тазгодишната противогрипна ваксина.

Регионалният щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип ще продължи да следи ситуацията и при необходимост ще излезе с решение. Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни, да се пазят от простуди и да приемат общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип трябва да се търси личния лекар, добави д-р Кубатева.

Вирни се горе