Форум „Диабет в детска възраст” събира в Смолян над 80 медицински специалисти

Форум „Диабет в детска възраст” събира в Смолян над 80 медицински специалисти

Регионална здравна инспекция – Смолян, сдружение „Срещу диабета ръка за ръка” и Областна администрация организират еднодневен обучителен форум на тема „Диабет в детска възраст”. Инициативата ще се проведе на 14.10.2016 г. (петък) от 10:30 часа в залата на Областна администрация – Смолян и се очаква да бъде посетена от над осемдесет медицински специалисти и директори на детски заведения и училища в областта. Лектор е д-р Рени Колева, водещ специалист и член на Сдружението по детска ендокринология, а програмата включва теоретична част и практическо занятие с писалка и глюкомер.

Целта на форума е да се привлече вниманието на медицинските специалисти, работещи с организираните детски и ученически колективи, към необходимостта от навременно разпознаване на заболяването и подобряване на контрола върху неговото протичане, съобщи Радка Сулинаджиева – ст. експерт в отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

Захарният диабет е болест с все по-нарастваща честота сред съвременните деца и подрастващи. В Европа 140 хил. деца живеят с инсулинозависимата му форма, а над 21 хил. деца са диагностицирани всяка година. По данни на Националната Асоциация на децата и младите хора с диабет през 2015 г. децата в България под 18-годишна възраст с това заболяване са 2010.

Специалистите са категорични, че бързото откриване и подходящите терапевтични мерки могат съществено да намалят усложненията от животозастрашаващата и увреждаща болест, и да осигурят добро качество на живот на децата и младите хора.

Вирни се горе