EVN осъди затворената болница в Девин

EVN осъди затворената болница в Девин

Енергоразпределителното дружество EVN осъди затворената заради дългове болница в Девин,съобщи Dnes.bg .

Лечебното заведение има неплатена сметка за ток от 21 хиляди лева. Изразходваното електричество е за месеците ноември и декември 2010 г. и януари 2011 г.

"Знаем, че дължим пари, но нищо не можем да направим без финансова подкрепа от страна на общината или държавата”, заяви пред Dnes.bg директорът на МБАЛ „Девин” д-р Костадин Калайджиев.

Болницата спря работа на 4 юли, след като натрупа задължения от милион и половина лева. Оттогава в нея не се преглеждат пациенти, а спешните случаи се извозват с линейки до Смолян и Пловдив.

Заради създалата се ситуация медици от лечебното заведение продължават да го напускат. Те не са получавали заплати от няколко месеца и живеят на ръба на мизерията.

"Държавата ще помогне на лечебното заведение, при условие че човекът, който е отговорен за източването на болницата, подаде оставка”, заяви преди три седмици премиерът Бойко Борисов. Прокуратурата в Смолян продължава разследването срещу бившия директор на лечебното заведение д-р Чавдар Маринов, заради натрупани дългове по време на неговото управление и нарушения на служебните му задължения.

Според здравния министър д-р Стефан Константинов МБАЛ „Девин” може да се спаси, ако се преструктурира в медицински център.

Според директора на болницата обаче това не е решение на проблема, защото един подобен център разполага с 10 легла, а болните се изписват в рамките на два дни.

Докато се чака решение на проблема, над 30 хиляди души от общините Девин, Борино и Доспат вече втори месец са без болнично заведение.

Вирни се горе