Енергоспестяващите крушки причинявали рак

Енергоспестяващите крушки причинявали рак

Лампите с енергоспестяващи крушки могат да бъдат вредни за човешкото здраве. Това твърди проучване на на американски учени, публикуван в списание LiveScience.

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк сравнили емисиите, излъчвани от енергийно ефективни крушки и традиционната крушка с нажежаема жичка, които засягат кожните клетки. За целта те облъчвали човешка тъкан с двата вида лампи и открили, че енергоспестяващите излъчват много повече ултравиолетова радиация, която уврежда клетките на кожата след продължително и интензивно излагане на светлина. В резултат на това те могат да причинят редица кожни заболявания, включително рак. Клетките, облъчени от обикновена крушка, останали напълно здрави.

“Изследванията ни сочат, че действително лампата у дома може да причини смърт на клетките”, заяви д-р Марша Саймън, дерматолог в университета и водещ автор на проучването. Производителите на енергоспестяващи крушки веднага отговорили на предупрежденията, уверявайки, че ултравиолетовите лъчи са в нормални граници, пише списанието.

Вирни се горе