Електронни карти заменят хартиените рецепти

  Електронни карти заменят хартиените рецепти

Познатите на всички хартиени рецепти за лекарства са на път да се превърнат в история. Така пациентите у нас вече ще посещават аптеките с магнитни карти – каквато от години е практиката в Европа и САЩ. За въвеждането на електронните рецепти е подписано споразумение между Българския фармацевтичен съюз и Надзорния съвет на Здравната каса, предаде БНТ.

Магнитните рецепти са част от цялостния проект за електронно здравеопазване. Те трябваше да са факт до края на тази година. Тепърва обаче ще се уточнява дали пациентите ще посещават аптеките с карти или с разпечатки на баркодовете от лекарските софтуери.

Пациентът няма да ходи така с един наръч документи на хартия, които много често носят грешки, трябва да се връщат в Здравната каса или при своя лекар, за да се коригират тези грешки, – заяви Димитрия Стайкова, зам.-председател на Български фармацевтичен съюз.

Модерните носители ще съдържат цялата информация за здравето на пациента и медикаментите, които взима.

  • Това може би ще съкрати времето, в което фармацевтът ще обработва рецептата и ще даде повече време на

фармацевта да обърне време на пациента и да го консултира и да вникне в неговия проблем, – заяви фармацевтът Георги Вълчев.

Според пациенти в Пловдив обаче, е нужно да се разясни на хората как точно ще се работи с електронните рецепти.

Може би ще е по-добре… За по-младите ще е по-лесно, а по-възрастните не знам как ще се оправят, – поясни Здравко Караджов.

От гилдията на аптекарите уверяват, че новите карти няма да товарят с допълнителни такси пациентите. По думите на фармацевти електронната система дори ще спести средства на касата, които тя може да вложи за по-добро здравеопазване.

Вирни се горе