Ебола е най-лесно предаваната и смъртоносна болест, какво трабвя да знаем за нея

Ебола е най-лесно предаваната и смъртоносна болест, какво трабвя да знаем за нея

Ебола е най-лесно предаваната и смъртоносна инфекциозна болест, която е на път да промени историята не по-малко, отколкото епидемиите от чума някога са го правили. Вирусът на ебола е познат отдавна, но през последните месеци броят на болните и починалите от това заболяване в Африка застрашително расте. Засегнати са основно три държави –Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Има съмнение и за случаи в Нигерия и САЩ. Утешителното е, че са доста далеч от нас, нямаме развити търговски и туристически връзки с тези страни, но във века на самолетите и непрестанното движение на хора от всички краищa на света, е добре да сме по-добре информирани за това заболяване, срещу което засега няма сигурно лечение или ваксина. Ебола е група от 5 вируса, но според специалисти разпространението на болестта в Африка се дължи на друг щам. Хората най-често се заразяват не по въздушно-капков път (чрез кихане, кашляне или говор), както е при другите вирусни инфекции, а по контактен път със секретите на вече заразен човек – кръв, лимфа, урина, пот, сперма, вагинални секрети, слюнка, сълзи, повърнати материи. Най-опасни са заразените, които имат клинични прояви и които вече са болни.

Инкубационният период за ебола е от 2 до 21 дни като през това време пациентите като цяло нямат оплаквания. Обикновено около 8-мия ден се появяват симптоми, характерни и за други заболявания – треска с висока температура, слабост, лесна умора, силно и продължително главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост и упорито повръщане без облекчение. Между третия и петия ден от тези оплаквания се появяват и специфичните кръвоизливи от всички органи – нос, очи, уши, кожа, полови органи, вътрешни кръвоизливи. Лечението на ебола в момента е само поддържащо. На болните се правят вливания на течности интравенозно, кръвопреливане и преливане на тромбоцитна маса, постелен режим, смъкване на температурата и овладяване на гастроентестиналните оплаквания. Изходът на заболяването засега е по-често летален въпреки, че според специалистите зависи от начина на заразяването, количеството на вирусите, навременната медицинска помощ, здравословното състояние на човека в момента на заразяването и разбира се от имунната му система.

Предпазването от ебола би трябвало да е лесно, щом се знае как става заразяването, но не е точно така. Доказателство за това са разболелите се лекари, лекували болните в африканските държави, макар да са били със специално защитно облекло, маски и ръкавици. Все пак, при назряващата опасност (която според Съвета по здравна сигурност засега не съществува за България) трябва веднага да се вземат мерки. Не предприемайте пътувания до Африка, дори да имате резервации. Стойте далеч от болни с температура, особено чужденци. Избягвайте всякакъв досег в телесни течности чрез ръкостискане, прегръдки и целувки, съмнителни сексуални контакти. Използвайте еднократни прибори за хранене и чаши (особено в обществени заведения). Поддържайте изрядна хигиена на ръцете и тоалетните. Вирусът на ебола успешно се унищожава от сапун и избелващи препарати и висока температура при прането на дрехите. Ако все пак се наложи да пътувате до засегнатите държави, трябва да имате предвид и това, че преносители на вируса са и дивите животни и прилепите (живи и мъртви). И при най-малките съмнения потърсете лекарска помощ.

РЗИ-Смолян

Вирни се горе