Доц.д-р Андрей Кехайов представи "Концептуален модел за стратегическо развитие на здравеопазването в България"

 Доц.д-р Андрей Кехайов представи "Концептуален модел за стратегическо развитие на здравеопазването в България"

Доц.д-р Андрей Кехайов представи “Концептуален модел за стратегическо развитие на здравеопазването в България” на форум в София

“Търсим функциониране на здравната системата без да предлагаме реални решения. Прикриват се част от реално съществуващите проблеми, като достъп и качество. По отношение на демонополизацията на НЗОК, виждаме, че нищо практически не се извършва в тази посока, заяви доц.д-р Андрей Кехайов. Усъвършенстването на пазарните механизми при предоставянето на здравни услуги е необходим атрибут на интегрираната национална стратегия за подобряване здравето на хората и технологиите за съвременна и качествена диагностика и лечение на заболяванията”. Това каза по време на публична лекция, в препълнената зала на хотел “Феста” в столицата, доц.д-р Андрей Кехайов, който представи Концептуален модел за стратегическо развитие на здравеопазването в България".

През 2030 г. българското здравеопазване ще работи при недостатъчно финансиране, според доклада на доц. д-р Андрей Кехайов. Лекцията, която провокира изключително интереса на присъстващите, представи резултатите от изследване, целта на което е разработване на прогнозен концептуален модел за стратегическото развитие на здравеопазването в България до 2030 година. В изготвянето на модела са застъпени важни теми късаещи контрола на разходите в болничната помощ, ефективното управление на финансовите потоци, мерки и контрол на разходите, прогнозиране и управленска компетентност в сферата на здравеопазването, както и медицински персонал и материална база. В заключение доц.Кехайов обобщи резултатите от изследването и направи важни изводи, които засягат демографската криза, изразяващи се в намаляване броя на населението, високата заболеваемост и хроничната недофинансираност на здравеопазването, както и силно изразената тенденция към снижаване на общата численост в здравеопазването и медицинския персонал. Препоръките, които доц.Кехайов представи са за преструктуриране на болничната здравна мрежа. На форума бе представена книга за концептуалния модел за стратегическо развитие на здравеопазването в България пред представители на академичната общност, професори, медици, кметове и медии.

Доц.д-р Андрей Кехайов е председател на “Сдружение Български лекар” и Президент на Югоизточноевропейския медицински форум ЮЕМФ, преподавател е във Факултета по обществено здраве в катедра “Здравна политика и мениджмънт”. Автор е на множество монографии, научни трудове, доклади и статии. За активната дейност в областта на българското здравеопазване и научен принос за развитието на медицинската наука е награждаван с редица отличия.

След научната част, срещата продължи в неформална обстановка в ресторанта на хотел “Феста”, където гостите се насладиха на прекрасните изпълнения на неделнски двуглас, Кристина Енгерова и гайдарите от Каба Кабадайлии, неповторимия глас на Ваня Костова и оркестър “Канарите”.

На форума присъстваха колеги на доц.Кехайов от Сърбия и Гърция, кметовете на Неделино и Рудозем, директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева, а доц. Кехайов, който е почетен гражданин на Неделино получи подарък ръчно изработена “Родопчанка” от прекрасните изпълнителки на неделинския двуглас.

Вирни се горе