До края на месеца можем да сменим личния лекар

До края на месеца можем да сменим личния лекар

Всеки здравноосигурен може да смени досегашния си личен лекар и да се регистрира при нов до 31 декември, напомнят от Националната здравноосигурителна каса. За целта той трябва да закупи или да разпечата от интернет страницата на НЗОК формуляр за смяна – т.нар. регистрационна форма за постоянен избор, който е поместен в секция „Вие питате". Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреният само вписва своите лични данни във формуляра за смяна.

В регистрационната форма се попълват и данните на предишния личен лекар, както и на неговата практика. От своя страна новоизбраният личен лекар попълва своите лични данни и данните на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която пациентът е направил новия си избор. Същите данни се нанасят и в здравноосигурителната му книжка. Тя остава за съхранение у пациента, а номерът й се вписва в „Регистрационна форма за постоянен избор".

Два пъти в годината – през юни и през декември, всички здравноосигурени имат право да сменят избрания личен лекар с друг, сключил договор с НЗОК. Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това – смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др.

Вирни се горе