До края на годината в МБАЛ – Смолян ще има структура по инвазивна кардиология

До края на годината в МБАЛ – Смолян ще има структура по инвазивна кардиология

До края на годината в Смолянската болница да има структура по инвазивна кардиология. Това са намеренията на ръководството на лечебното заведение, които бяха потвърдени от директора д-р Марин Даракчиев в предаването „На фокус” по ТВ „Фотон – К”.

„Почти ежедневно се налага транспортиране на пациенти до други области, най-често Пловдив, поради липсата на такава структура в нашата болница. Освен това при сърдечно- съдовите заболявания има т.нар. „златен час”, когато трябва да се реагира много бързо”, каза директорът на МБАЛ Смолян. Той обясни още, че е изготвена апликационна форма, която е предоставена в Министерството на здравеопазването. „Имаме уверението на министър Петър Москов, че ще ни подкрепят в изграждането на структура по инвазивна кардиология и това ще стане може би до края на годината, за да може догодина да се подпише договор със Здравната каса за тази дейност”, каза още д-р Даракчиев.

Структурата по инвазивна кардиология ще бъде ситуирана в отделението по кардиология в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. Изготвен е проект за необходимата реконструкция, като сумата необходима за новата структураще бъде около 1,6 – 1,7 млн. лв.

Вирни се горе