Време е в Смолян да има инвазивна кардиология

Време е в Смолян да има инвазивна кардиология

По повод Световния ден на сърцето – 29 септември, началникът на Кардиологично отделение в МБАЛ – Смолян – д-р Зинаида Ковачева коментира днешното състояние на кардиологичната помощ в Смолянския регион:

Известен факт е, че от сърдечно-съдови заболявания страдат най-много хора, а смъртността от болести на кръвообръщението и сърцето е най-голяма. Това е причината да обръщаме все повече внимание и да полагаме все по-големи грижи за развитието на съвременната кардиология, включително и в Смолянска област, защото ние не сме изключение от общата, за съжаление, все по-тревожна тенденция за увеличаване на заболяемостта в днешното време.

Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” – Смолян, обслужва населението на цялата територия на Смолянска област. От началото на годината до сега в него са лекувани 2125 пациенти. Отделението разполага с 50 легла и 6 легла в съвременно оборудван интензивен сектор, в който се настаняват всички спешни състояния от региона.

Най-голям процент от хоспитализацииите при нас са пациентите със сърдечна недостатъчност, причините за които са артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, болести на клапите, прекарани инфаркти на миокарда, някои вродени заболяявания на сърцето.

Около една четвърт от пролежалите пациенти са с остри кардиологични състояния – това са острите инфаркти на миокарда, които да момента са 82 случая за годината, а също и прединфарктните състояния. На този етап всички пациенти с остър инфаркт на миокарда, които подлежат на фибронолиза /венозно прилагане на медикаменти в първите часове след инцидента за отваряне на запушената артерия/. Тези пациенти – след провеждане на лечението в нашето отделение, се транспортират до някоя от инвазивните лаборатории в гр.Пловдив с наш екип. Това обаче е свързано със загуба на ценно време и неудобство за пациента и лекуващите го. Затова си пожелаваме в най-близко бъдеще в МБАЛ – Смолян, да се изгради инвазивна кардиология – така ще отговорим и на най-новите изисквания за лечение на остър коронарен синдром.

Други заболявания, които лекуваме в кардиологично отделение, са: остронастъпили ритъмни нарушения, белодробна тромбоемболия, болестите на перикарда и ендокарда.

Днешният Международен ден на сърцето посрещаме в обновеното кардиологично отделение – през летните месеци се осъществи основен ремонт на едното крило. Надяваме се скоро да се намерят средства за отремонтиране и на другата част на отделението.

На Световния ден на сърцето си пожелаваме да имаме по-малко тежки случаи на пациенти, а тези които постъпват при нас – да ги лекуваме съгласно най-новите достижения на съвременната кардиология.

Днес Кардиологичното отделение на МБАЛ – Смолян, организира безплатни кардиологични консултации и прегледи.

Те ще се проведат в Кардиологичното отделение на болницата на V етаж за времето от 10 до 14 часа.

Вирни се горе