Днес джипитата в Смолян излизат на протест

Днес джипитата в Смолян излизат на протест

Днес всички общо практикуващи лекари в областта излизат на ефективен протест, съобщи за SmolyanNews.com председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Смолян д-р Снежана Бакърова.

Протестът най-вероятно ще започне в 9 часа, а сборният пункт на лекарите ще е местната поликлиника.

“Подкрепяме изцяло колегите в национален план, като това не са спонтанни действия, а отдавна и добре обмислени, заяви д-р Бакърова. Сега чашата на търпението преля и нещата не могат повече да се отлагат във времето. Преди четири месеца направихме подписка/допитване до всички колеги, относно готовността за ефективни протестни действия и проучването доказа, че 99% от Общо практикуващите лекари в област Смолян имат готовност да подкрепят колегите си от цялата страна”, обясни д-р Бакърова.

“ОПЛ не сме съгласни с формалното отношение към ИБМП от страна на Министерството на здравеопазването и административно наложените правила разписани, като указания за работа, които пречат и правят достъпа на пациента в доболничната помощ затруднен, дори невъзможен” посочи председателя на Сдружението. Не сме съгласни с определени текстове от ЗЗО, които вместо подобряване на работата, увеличават бумащината, т.е писмената работа се увеличава, а вниманието към пациентите намалява и това провокира тяхното недоволство, а у лекарите чувство на неудовлетвореност", каза д-р Бакърова.

ОПЛ не приемат въвеждането на пръстов идентификатор, което допълнително ще затрудни и забави обслужването на пациентите, смятат медиците. Рестрикциите и лимитите залегнали в наредбите за профилактика и диспансеризация правят невъзможно качественото лечение на пациентите. Нормативните документи, които ще касаят пряко работата на джипитата след 01.04.2016 г са все още в проект.

"С тези протести искаме да заострим вниманието на институциите, да има диалог и в крайна сметка да има подобряване на лечебно диагностичния процес, посочи медикът. Надяваме се пациентите да разберат, че протестите ни са свързани с искания за по-добра възможност да вършим своята работа, да ги лекуваме и да ни подкрепят, въпреки временното неудобство, каза в заключение д-р Снежана Бакърова.

Въпреки протестите пациентите няма да бъдат лишени от здравни грижи. Ще се обслужват спешните и неотложни случаи.

Вирни се горе