Диетолог: 30% от раковите заболявания са следствие на хранителни фактори

Диетолог: 30% от раковите заболявания са следствие на хранителни фактори

Голяма част от сърдечно-съдовите, раковите заболявания, остеопорозата и много други са свързани с храненето, така че ако се храним здравословно можем да намалим риска от тези болести, каза проф. д-р Стефка Петрова, диетолог, национален консултант в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването, в интервю за БТА.

30% от раковите заболявания в Европа и САЩ са следствие на хранителните фактори, каза д-р Петрова. По думите й обаче храната може както да увеличи риска от рак, така и да го намали.

Добро здраве може да ни осигури единствено консумацията и на плодове, и зеленчуци, на зърнени и на бобови храни, както и на млечни, и по-малко месо, т.е. разнообразното и балансирано хранене.

Хората, които постят, трябва да знаят основните принципи на съчетаването на храните, посочи диетологът и съветва при постенето да се набляга на бобовите храни, на ядките и на пълнозърнестия хляб, за да няма дефицит на хранителни вещества.

Добре построената вегетарианска диета може да бъде полезна, но тя крие и известни рискове, предупреди д-р Петрова и посочи, че не препоръчва пълната вегетарианска диета, защото чрез нея много трудно се набавят желязо и калций и това крие определени рискове за организма.

Вирни се горе