Детското отделение в смолянската болница ще продължи да функционира

Детското отделение в смолянската болница ще продължи да функционира

След инициирана от РЗИ – Смолян среща с ръководствата на МБАЛ – Смолян и РЗОК – Смолян, детското отделение ще продължи да функционира. Проблемът с липсата на педиатри е преодолян с ангажирането на двама лекари, които временно ще заместват отсъстващите титуляри в отделението. Дежурства ще дават и други специалисти.

Новият Национален рамков договор дава възможност общопрактикуващи лекари със специалност „Педиатрия” да работят в детските отделения на болничните лечебни заведения. Това дава надежди, че част от тях ще се ангажират в помощ на отделението в смолянската болница.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева от години алармира за тревожната статистика в региона ни по отношение на недостига на кадри както в болничната, така и в доболничната помощ, и призовава за обединени усилия за задържане и привличане на специалисти. Средната възраст на работещите в момента медици е над 50 години. Очертава се тенденция за закриване на лекарски практики за първична медицинска помощ, а новооткрити няма. От определените по новата Областна здравна карта 76 практики, само 65 общопрактикуващи лекари имат сключен договор с РЗОК, съобщиха от смолянската здравна инспекция.

Вирни се горе