Депутатът д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Осигурени са парите за инвазивна лаборатория в Смолян

Депутатът д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Осигурени са парите за инвазивна лаборатория в Смолян

Днес на заседание на Министерския съвет са одобрени 7 млн. лева допълнителни целеви средства за Министерството на здравеопазването. От тях 1 милион лева се отпускат на областната болница в Смолян за закупуване на ангиограф – това е апаратът за инвазивна кардиология, съобщи депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия в парламента.

По думите й всичко друго, необходимо за изграждане на инвазивна лаборатория, са строително-монтажни работи за обособяване на помещение. „Те ще се изпълнят от болницата, защото тя е с положителен финансов резултат“, допълни д-р Дариткова. Тя обясни, че здравното ведомство ще си проведе обществената поръчка за закупуване на апарата, а МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ ще осигури помещението, в което ще бъде разположен, тъй като се налагат специални ремонти за него.

В мотивите си пред Министерския съвет здравният министър д-р Петър Москов е подчертал, че районът на Смолян има най-остра нужда от изграждане на структура за инвазивна кардиология. Високопланинският терен и отдалечеността на града от по-големите и специализирани болници е една от основните причини инвазивният център да залегне и в областната здравна карта, за да се даде възможност за равнопоставен достъп на хората, страдащи от сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, които са водещи по смъртност в региона.

Припомняме, че в началото на месеца кметът на Смолян Николай Мелемов, в качеството му на председател на Асоциацията на родопските общини, изпрати до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов писмо, с което му напомня за поетия от него през февруари месец ангажимент до края на тази година в областната болница да се изгради инвазивна лаборатория. Той бе подчертал, че инвазивна лаборатория в областната ни болница е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда – медицинска услуга, от която в Смолянска област са лишени над 99% от страдащите. „За да се осигури достъп до съответната лаборатория, болният трябва да бъде транспортиран в друг областен град за 90 до 120 минути. Този „златен час“ в повечето случаи се оказва непостижим поради това, че пациентът първо пътува от определено населено място до спешния център в съответната община, откъдето го насочват към МБАЛ – Смолян, след което се прави нова организация за неговото транспортиране до най-близката инвазивна лаборатория – в Пловдив. И като се има предвид високопланинския релеф на нашата територия, това е време, твърде често фатално пропуснато за болния“, бе написал градоначалникът.

Вирни се горе