Ден на репродуктивното здраве в Хасково

Ден на репродуктивното здраве в Хасково

Бъдещи родители, които вървите по трудния път за да имате мечтаната рожба, Сдружение Зачатие организира за вас Ден на репродуктивното здраве. Тази година събитието ще се проведе в Хасково под мотото “Подай ръка” на 16 юни 2012 в Дома на техниката, Хасково. Основната тема на дискусиите е „Обществото и репродуктивните проблеми”. Вече седма поредна година копнежът да дариш живот, куражът да споделиш проблемите си с други като теб и с обществото, желанието да подадеш ръка на приятели събират в юнския съботен ден хора от цяла България – пациенти, лекари, общественици, граждани. В този ден най-добрите специалисти по стерилитет и ин витро в страната посвещават безценни часове да консултират безплатно двойки с репродуктивни проблеми, дошли от цяла България.

Едно от най-съкровените желания на човек е в семейството му да се роди  дете и то да бъде отгледано с много любов. Но в България има стотици хиляди семейства, които са лишени от това щастие. Поради различни медицински проблеми при мъжа, при жената или при двамата партньори, понякога нещо, на пръв поглед толкова обикновено и естествено, не може да се случи, колкото и силно да го желаем. Независимо с какви имена ще го наречем – стерилитет, безплодие, проблемно забременяване – това е един огромен проблем. Това не е срамно заболяване и може да се случи на всеки. По официални данни над 270 000 са двойките в България, които имат увредено репродуктивно здраве.

В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата партньори. За стерилитет се смята заболяване или конкретно състояние на репродуктивната система, при което двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не е настъпило забременяване или ако жената е преживяла няколко спонтанни аборта. При това положение се налага да се потърси консултация със специалист по репродуктивна медицина. Ако възрастта на партньорите е над 35 години или са известни заболявания при единия или при двамата партньори, този срок може да е по-кратък. В повечето случаи признаци и симптоми, които да се свържат с безплодието няма. Добрата новина е, че почти всички причини за стерилитет са преодолими. Един информиран пациент е спечелил наполовина битката и това е една от основните цели на този форум – диалог между пациенти, лекари, институции, общество.

Екипите по асистирана репродукция, лекари от всички специалности, свързани с безплодието, ще изнесат презентации в Деня на репродуктивното здраве на достъпен за всички пациенти език, чрез които да ги запознаят с причините, методите за диагностика и лечение на стерилитета, както и с най-новите възможности на репродуктивната медицина и ще проведат групови беседи с пациентите по различни теми. Тази година темите на беседите са:

Мъжът в репродуктивната двойка – алгоритъм за изясняване на проблемите и тяхното преодоляване. Диагностика и лечение на стерилитет при жената – нови методи и тенденции, систематичен подход Трудните теми в асистираната репродукция – неуспешните процедури, донорските програми. Лекари и специалисти от 15 ин витро клиники в страната ще проведат и безплатни индивидуални консултации с пациенти през целия ден.

За повече информация относно лекарите, които ще консултират в Деня на репродуктивното здраве в Хасково на 16 юни 2012 г можете да намерите на адрес www.zachatie.org/drz2012

За безплатни консултации можете да се запишете предварително на адрес drz2012.zachatie@gmail.com , като посочите имената си и лекарите, с които желаете да проведете безплатни консултации.

Вирни се горе