Дефицит на млади общопрактикуващи медици

Дефицит на млади общопрактикуващи медици

Личните лекари в България намаляват с всяка изминала година. Сега ни лекуват с около 1000 джипита по-малко от допустимия минимум. А за да се справи с кризата, Здравното министерство ще раздава бонуси.

Смолян, Кърджали, Разград, Видин, Ямбол и Силистра са областите с най-голям дефицит на лични лекари. Застаряването в професията е една от причините.

Статистиката на Здравната каза показва – с близо 1000 общопрактикуващи лекари по-малко е останала България от 2005-а до 2014-а година. И докато личните лекари намаляват, все по-малко студенти избират да специализират “Обща медицина”.

Здравното министерство има план за справяне с кризата, съобщи Нова ТВ. „Първите 10%, т.е. около 470 от тях, които са получили най-добри резултати, т.е. най-добри резултати за нашето лечение, което включва както клинични резултати, така и стойността на това лечение, количество, нужда от постъпване в болница или в друго специализирано заведение, ще получат масивна сума пари като бонификация. Така работата им да бъде насочена към излекуване, а не към регистрация на заболявания”, обясни здравният министър Петър Москов.

Вирни се горе