Дъвчете дъвка не повече от 15 минути

Дъвчете дъвка не повече от 15 минути

Продължителното дъвчене нарушава кръвоснабдяването

Любимите на много хора дъвки, превърнали се в ефективно средство за убиване на скуката и верен помощник за по-свеж дъх, са доста по-опасни за здравето, отколкото предполагаме. Макар да се задържа за кратко време и то само в устната кухина, дъвката успява да нанесе някои щети на целия организъм.

Наскоро екип на Централния научно-изследователски институт по стоматология в Москва провел мащабно ппроучване, насочено към изучаването на вредите от дъвката.

Специалистите установили, че при дъвчене повече от 1 час се нарушава кръвоснабдяването на тъканите в устната кухина, което може да доведе до много по-сериозни последствия. Още една заплаха се крие в балончетата, които обикновено правим, докато дъвчем дъвка.

Нерядко има случаи, когато залепваме дъвката някъде, а след това отново я лапваме в устата. В този случай от средство за борба с кариесите, дъвката се превръща в развъдник на болестотворни бактерии.

Дъвченето на дъвка може да навреди, тъй като някои марки съдържат оцветители и химични съединения, които трудно се изхвърлят от организма. Затова стоматолозите съветват родителите да не дават дъвка на децата си преди да са навършили училищна възраст. А учениците – да я използват само след хранене.

При това дъвката трябва да съдържа естествени киселини, а не захарозаместители.

Продължителността на дъвчене не бива да надвишава 15 минути, в противен случай рискувате да нарушите естествените функции на тъканите на венците.

Друго изследване сочи, че дъвченето в продължение на 45 минути може да доведе до образуване на газове. Смята се, че действието е основано на нервни окончания в храносмилателния тракт.

Вирни се горе