Данни от РЗИ – Смолян за Ковид – 19 от началото на извънредното положение

Данни от РЗИ – Смолян за Ковид – 19 от началото на извънредното положение

Към днешна дата 75% от всички установени случаи на COVID-19 в област Смолян са напълно излекувани

От началото на извънредното положение общият брой регистрирани случаи на ковид 19 в област Смолян е 40 – 21 мъже и 19 жени. Разпределени по общини цифрите са следните: Смолян 26, Чепеларе – 5, Девин – 4, Неделино – 2, Мадан – 2, Рудозем – 2, Доспат – 1. Средната възраст на заразените е 50 години, при 68 за страната. В рисковата възраст над 59 г. са 21 души – 10 жени и 11 мъже. Починали са трима – над 60 г. и 1 над 50 г. Излекувани са 30човека, активните случаи към момента са 7 души – двама в инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян, като единият от тях е с два отрицателни теста и ще бъде изписан, а вторият е в добро състояние. 5 човека се лекуват в дома си. Данните предостави директорът на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева.

Медицински персонал, заразен с Ковид 19 са 8 човека от всичките 40 – трима лекари от извънболничната медицинска помощ, 2 медицински сестри и трима санитари от МБАЛ – Смолян. Активни са два случая – 1 медицинска сестра и 1 санитарка. Установените източници на заразата са най-често при контакт с позитивен, предимно в семейството, от кардиологично отделение в смолянската болница, връзка от КК Пампорово и завърнали се от рискови държави. „От началото на заразата от Ковид 19 в областта, поставено на 18 март, са изминали 8,5 седмици. Доказаните случаи по седмици са следните: първа седмица – 3 случая; втора седмица – -11; трета седмица – 3 случая; четвърта седмица – 10; пета седмица – 5 случая; шеста седмица – 3; седма седмица – 3, осма седмица – 2 случая. Регистрираните случаи формират заболеваемост към момента 4 на 10 хиляди, при 3,2 на 10 хиляди за страната“, уточни д-р Кубатева.

До сега в областта са направени 850 ПСР теста, т.е. 8,5 на хиляда население. За страната този показател е 9 на хиляда. Направените бързи тестове до момента са 806. Миналата седмица от смолянска област са изпратени 139 ПСР проби и са направени 74 бързи тестове. Резултатите от персонала на домовете за жени и мъже с психични разстройства съответно в селата Ровино и Петково са отрицателни. Бързите тестове на 25-те медици от Филиаза за спешна медицинска помощ в Девин са негативни. „Важен фактор за ограничаване разпространението на вируса е спазването на карантината. Общият брой на карантинирани до момента лица е над 1 300. Сега под карантина за 303-ма. От тях контактни са 24, петима са на домашно лечение, след дехоспитализация карантинирани са 12, а завърнали се от рискови зони 262-ма. Карантината се спазва за установени нарушения се образуват досъдебни производства“, посочи д-р Мими Кубатева. По думите й лечебните заведения в областта продължават да работят в пълен обем, спазвайки всички противоепид

Вирни се горе