Д-р Таня Андреева: Парите от здравни вноски ще отиват само за здраве

Д-р Таня Андреева: Парите от здравни вноски ще отиват само за здраве

Има предложение за намаляване на потребителската такса за посещение на лекар за пенсионери. Това заяви в Девин министърът на здравеопазването д-т Таня Андреева. Тя припомни, че това е било и ангажимент на политическата сила от която е издигната за министър, преди изборите.”Отпадането на потребителска такса е предложение, което трябва да разгледа новият управител на Националната здравно-осигурителна и Надзорния съвет”, заяви д-р Андреева. По отношение на новия шеф на здравната каса, д-р Андреева коментира, че са гласувани правила, по които следващата седмица ще бъдат изслушвани кандидатите.

В Девин здравният министър коментира още, че съвместно с Националното сдружение на общините в Република България се работи за приемане на правила по които да се върне държавната субсидия за общинските болници. „Държавата ще поеме ангажимент да субсидира дейността в такъв вид лечебни заведения. По-малките и трудно достъпни места.Държавата не може да не се погрижи за хората в тези райони. Те ще бъдат селектирани по определени показатели.Няма да стане механично, като един от основните критерии затова ще бъде отдалеченост и достъпност”, посочи министърът. Девин ще бъде модела за спасяване на тези болници,като парите ще идват от държавния бюджет.

Здравният министър посочи, че изразходването на парите от здравни вноски за други дейности е закононарушение. „Няма закон, в който да пише, че парите от здравни осигуровки трябва да отиват, за да се покриват други неща.Това е обществен ресурс, който трябва да се изразходва и управлява само и единствено в здраве”, категорична бе д-р Андреева. Тя бе категорична, че парите в здравната каса стигат, но те до момента са били управлявани без контрол и ясни критерии.

”Методиките на касата за цени и обеми отпаднаха във Върховния административен съд. За първи път се случва в историята три методики съда да отмени, поради това, че те порочно са създадени”, заяви д-р Таня Андреева.

Вирни се горе