Д-р Снежана Бакърова: Нормативният хаос ни превръща в администратори

Д-р Снежана Бакърова: Нормативният хаос ни превръща в администратори

54 ОПЛ ефективно протестират в област Смолян – 98 % от ОПЛ в региона

Лични лекари започнаха протести от днес и в Смолян в знак на несъгласие с реформите в сектора, част от които влизат в сила от 1 април. Според съсловните организации, промените ще доведат до проблеми в системата. Затова те настояват да се запазят старите правила за работа и след 1 април, а някои от предвижданите промени да се редактират с тяхно участие.

Джипитата смятат, че техните проблеми са неглижирани и реформата не ги решава. За да бъдат посрещнати нуждите на хора с остри състояния, в Поликлиниката в Смолян бяха осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ.

Те опровергаха твърденията на здравното министерство, че оказваната от тях първичната извънболнична помощ получава по-добро финансиране през тази година и ще има пари за повече прегледи. Освен това са твърдо против въвеждането на системата за пръстова идентификация, която според тях само ще доведе до повече опашки и напрежение пред кабинетите им, каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Снежана Бакърова.

“Протестираме срещу нормативния хаос, който вече ни превръща в такива администратори и писарушки, че ни лишава от възможността да творим медицина, защото медицината е изкуство“, каза още д-р Бакърова.

"Против сме правилата наложени в закони и наредби изписани от МЗ като конкретни указания за работа, които вместо да подобряват качеството на работата те ни затормозяват, каза председателя на Сдружението. Бумащината се увеличава и все по-малко ще се обръща внимание на пациентите.

Изразяваме несъгласие срещу административното налагане на нормативните документи, без да се търси диалог, без да се търси мнението на ОПЛ, които наистина можем да дадем свежи неща, които биха подобрили качеството на работа както и отношението към пациентите, посочи медикът.

Стачкуващите изразиха още несъгласие също лимити, срещу ристрикции в профилактичната и в диспансерната дейност основна в дейността на ОПЛ. “Това е рекет, който ни притиска в ъгъла и няма как да творим медицина, да диагностицираме правилно и качествено да лекуваме, ние сме тук за да кажем не на този пръстов идентификатор, който не е доказал своята ефективност. От тук нататък с въвеждането му опашките пред лекарските кабинети ще бъдат все по-големи, все повече недоволни пациенти ще има и неудовлетворени лекари. Несъгласие от целия този нормативен хаос”, каза д-р Бакърова.

Лекарите са против изготвената от здравното министерство Национална здравна карта, въвеждането на служебен рамков договор, уреждащ правилата за работа със здравната каса през тази година и финансирането на медицинските дейности. До служебния договор се стигна след като преди това Лекарският съюз отказа да подпише договор с касата. Лекарската организация е твърдо против новите правила за работа и настоява да се запази миналогодишния рамков договор и след 1 април.

“Подкрепяме колегите ОПЛ. В края на всяко тримесечие специализираната доболнична помощ постоянно стачкува, тъй като няма направления за специалисти и за лабораторни изследвания. Един контрабандист на ваксини, според прокуратурата не според мен, иска да въведе пръстови отпечатъци. Това няма никаква стойност за здравеопазването. Това е абсолютна глупост, а не реформа”, каза д-р Мони Турналиев -управител на Медицински център – Смолян, който присъства на протеста и подкрепи колегите си.

Никога не са питани експертите от лекарския съюз за нещата. Хората които разбират от организация в здравеопазването, казват че се върши глупост след глупост, което не е реформа. Поздравявам колегите за активната гражданска позиция, но мисля че днес трябва да протестират пациентите. Лекарите ще се оправят. Те могат да заминат и в чужбина, пациентите трябваше да протестират днес, категоричен бе д-р Турналиев.

За да подкрепи колегите ОПЛ на протеста присъства д-р Емил Апостолова- Председател на Районната лекарска колегия-Смолян.

"Мое мнение е,эче здравната реформа, която е приоритет в РБ в момента е напълно катастрофирала. По-голямата част от нещата, които трябваше да се случат или са по съдилищата, тъй като са незаконни или има други административни пречки. Подкрепяме напълно исканията на колегите от доболничната помощ. Протестите, които в момента са тръгнали от ОПЛ и които вероятно ще прерастнат в протести на доболнични и болнични специалисти и т.н. не са за пари на лекарите. Не става въпрос за пари, става въпрос за пари за дейности. В последните 20 дни може и месец поликлиниките пустеят. Няма пациенти, увеличиха се пациентите, които си плащат прегледа, защото няма направления. Име проблем и той е, че нормативната база е в пълен хаос, посочи д-р Апостолова.

“Искам да кажа само лично от мое име, като ендокринолог , че в тези дни в които пациентите не могат да получат рецепти за инсулин, могат да ме потърсят по всяко време за да получат животоспасяващото лекарство. УС на РЛК ще окаже пълна юридическа и там вече финансова помощ ако имат наказания и санкции от страна на РЗОК. Трябва да бъдем заедно само така няма да ни победят”, заяви д-р Емилия Апостолова.

Директорът на РЗОК в Смолян д-р Кузман Гелов също бе на протеста, като заяви, че в Здравната каса не е постъпил официален документ, в който да се посочва кой кабинет е дежурен след като лекарите протестират. „Аз идвам неканен. Дошъл съм да разбера кой кабинет е дежурен и обслужва пациентите. Вие може да си го знаете, но ние не. В индивидуалните договори имате клаузи , които ви задължават да имате заместник. Аз обикалям по кабинетите, за да видя има ли бележка кой е дежурен", посочи д-р Гелов. Той получи отговор, че в кабинет 21 е дежурен. Екип на SmolyanNews.com установи, че в поликлиниката в Смолян на работа днес бяха три общопрактикуващи лекари, които не подкрепиха протеста.

Вирни се горе