Д-р Мими Кубатева: „Липсва интерес към информационните срещи и към безплатните профилактични прегледи, организирани от РЗИ“

 Д-р Мими Кубатева: „Липсва интерес към информационните срещи и към безплатните профилактични прегледи, организирани от РЗИ“

Редица проекти, свързани със здравна профилактика, реализирала РЗИ – Смолян през изминалата година. За успешното провеждане на дейностите по тях важна роля изиграло доброто взаимодействие с всички институции – органите на държавната и местната власт, на учебните заведения, контролираните от здравната инспекция обекти, службите за социално подпомагане, НАП и международни партньори. Това посочи за SmolyanNews.com директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева. „По отношение на общините приключихме подготовката на документи за европейски проект по модернизиране на филиалите на спешната медицинска помощ и към момента имаме подготвени документи за седем общини. С областната болница имахме доста съвместни усилия за осигуряване на специалист за професионални болести и в резултат на това през октомври месец заработи ТЕЛК с тази насоченост. Освен това работим активно с РЗОК, с областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, с МВР също имаме много съвместни инициативи“, каза д-р Кубатева. Тя посочи някои от основните програми, по които е работила инспекцията през миналата година. Сред тях са Националната програма за профилактика на хроничните незаразни болести, която включва диабет, сърдечно-съдовите заболявания и злоупотребата с алкохол и тютюнопушене; Националната програма за ограничаване на концентрацията на радон в затворени помещения с общините и детските градини, като при завишаване е препоръчано по-често проветряване или ремонтни дейности.Друга Национална програма, по която също са проведени редица дейности е за профилактика на рака на маточната шийка. „Проведохме редица информационни срещи, раздадохме много информационни материали, за съжаление обаче няма интерес нито към ваксината. Това, което можем да направим е да говорим повече по темата, а общо-практикуващите лекари да информират родителите на 12-13-годишните момичета“, отбеляза директорът на здравната инспекция. По думите й интерес няма и към профилактичните прегледи. Това е показала работата по Националната програма „Спри и се прегледай“, която предоставя на определен брой пациенти да направят профилактични прегледи за три вида заболявания – рак на дебелото черво, рак на млечната жлеза и рак на простатата или рак на маточната шийка. „Едва 12 % от подлежащите на преглед за миналата година са се възползвали от тези прегледи. Считам, че освен работата на институциите и на лекарите, важно е да се провокира отговорността у самите пациенти за здравето им. Това става с повишаване на здравната информираност и здравната култура. Всеки лично, сам за себе си е отговорен за здравето си и трябва да се грижи за него“, категорична беше д-р Кубатева.

Освен по национални РЗИ – Смолян е работила и по редица регионални проекти през 2016 година. Сред тях са профилактичните прегледи на петгодишните деца за очното им здраве. „Прегледите проведохме за поредна година с екип офталмолози д-р Лалов и д-р Георгиев, с партньорството на Ротари клуб – Смолян. С това даваме възможност да се открият навреме проблеми при децата, за да могат да се коригират“, каза д-р Мими Кубатева. Здравната инспекция работи активно и по отношение на оралното здраве на децата. В кабинета по дентално здраве в стоматологията малчуганите получават първите си уроци как да се грижат за своите зъбки.

Д-р Кубатева посочи и някои международни проекти, по които е работила здравната инспекция през 2016 година. Един от тях е по програмата ИНТЕРРЕГ 5, свързана с териториалното сътрудничество България – Гърция. Проектът бил насочен към организирането и провеждането на информационен ден за кръводаряване. Другият международен проект е съвместно с Исландия и е свързан с превенция на употребата на наркотици и психоактивни вещества.

Вирни се горе