Д-р Кубатева: Смъртността от онкологичните заболявания в Смолянска област е притеснителна

Д-р Кубатева: Смъртността от онкологичните заболявания в Смолянска област е притеснителна

Онкопатологията в област Смолян не е толкова драстично, колкото средното за страната като честота, посочи директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Мими Кубатева на среща при областният управител. По-страшното и притеснително за нашата област е фактът, че смъртността от онкологичните заболявания е с 3-4 пункта по-висока от средната за страната. Представете си – може би да не боледуваме най-често в областта, но умираме най-много в страната от този вид патология, допълни специалистът.

Анализът, който предложихме и който сме направили на базата на 20-годишен период показва, че в основата на тази статистика стои липсата на достъп до специализирана онкологична помощ, а в нашия областен град няма такива специалисти. Ползват се услугите на най-близката област – Пловдив както за диагностика, така и за терапия, а също така и за наблюдение.

Жителите на областта са ощетени откъм този вид медицинска помощ, за което ние изключително много настояваме и ще подпомагаме идеята за разкриването на онкологичен център, подчерта д-р Кубатева.

Вирни се горе