Д-р Кехайов:Лекарите не се чувстват защитени от съсловната организация

Д-р Кехайов:Лекарите не се чувстват защитени от съсловната организация

Съсловните организации имат мисията да защитават интересите на лекарите. Те за това са създадени. Чрез защита на интересите на лекарите по най-добрия начин се защитават интересите на пациентите,съобщи в.Класа.

В този смисъл трябва да се търси баланс при защитата на всички лекари с всички възможни средства – правни, икономически. Ръководството на Българския лекарски съюз, което и да е то, трябва да си даде отговор на въпроса дали съумява да постигне баланс и да защити в най-добра степен тези интереси. Когато се даде отговор на тези въпроси – тогава ще получим мнението и на самите лекари дали тяхната организация практически защитава интересите им. Ако се обърнете с една анкета към редовите членове на Българския лекарски съюз те ще ви дадат ясен отговор. Не искам да влизам в детайли или да изразявам каквото и да било субективно отношение към ръководството, но си мисля, че към този момент мнението на редовите лекари не изразява положителна оценка. Лекарите не се чувстват защитени от съсловната си организация. Това мнение е масово и те го изразяват под една или друга форма. Провеждал съм разговори с хиляди лекари под различни форми, на различни форуми.

Решението на този проблем е чрез сериозен вътрешен съсловен дебат за ситуацията в самата организация. Необходими са стъпки и действия, които да подобрят авторитета на организацията чрез адекватно ръководство, което да има ясна и последователна политика. Когато бъде направен такъв обективен анализ и ръководството чуе какво мислят всички колеги – то ще направи извод за себе си. Такъв дебат към момента не се провежда. Може би целенасочено, а това не е добре за бъдещето и развитието на Българския лекарски съюз. Има хиляди обективни неща, които дават основание да се мисли, че Българският лекарски съюз води съглашателска политика. Не бих искал да влизам в пълна конкретика, защото за мен отговорното поведение е на предстоящия събор на БЛС да бъде казана цялата истина за организационното и финансово състояние на БЛС, за поведението на неговото централно управление и дали лекарският съюз изпълнява своите функции, вменени от закона и дали лекарите имат доверие към своята организация. Това са важни, базови въпроси, на които трябва да се отговори без значение кой е в ръководството. Първо трябва да се получи оценка. Да се даде отговор. Да бъдат направени правилните изводи заради бъдещето на организацията.

Вирни се горе