Д-р Иван Маджаров, БЛС: Общинските болници са на ръба и ако не се предложат функциониращи механизми, могат да загинат

 Д-р Иван Маджаров, БЛС: Общинските болници са на ръба и ако не се предложат функциониращи механизми, могат да загинат

Общинските болници са на ръба и ако не се предложат функциониращи механизми, могат да загинат. Това заяви на пресконференция днес в Смолян д-р Иван Маджаров – председател на Български лекарски съюз на която присъства и доц. Д-р Андрей Кехайов – Координатор „Международни дейности“ в БЛС и Президент на Югоизточно-Европейски Медицински Форум.

По думите на председателя на съсловната организация здравеопазването в България има своите проблеми, но общинските болници имат най-големи проблеми. „Те са изправени на ръба, готови всеки момент ако не се предложат функциониращи механизми да загинат“, посочи д-р Маджаров. Той съобщи, че днес се е срещнал с кметове и директори на болници от област Смолян и отбеляза, че поставените проблеми са най-вече за стандартите, кадровия проблем, специализацията на младите лекари, бюджетите и начинът, по който биха могли да отчитат дейност общинските болници, за да се заработят парите си.

На срещата присъстваха още директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на РЗИ – Смолян д-р Кузман Гелов, директорите на общинските болници в Златоград и Мадан. Доц. Кехайов подчерта, че намаление на населението в област Смолян с 19 200 души за 10 години е криза и този демографски срив, и всички останали проблеми трябва да бъдат отчетени като се формират регионалните политики в здравеопазването. „Ако не се вземат адекватни мерки за кадровите проблеми в системата в Смолянска област в този момент и работещите в здравеопазването се оставят с такива възнаграждения, ще има проблеми с лекарите в Смолян. Важно е да се очертаят перспективите. Всички лечебни заведения трябва да са равнопоставени“, отбеляза доц. Кехайов.

Във връзка с националния проблем за изтичане на лекарските кадри, той уточни, че са подготвили доклад, в които е направена пълна статистика. Тя показва, че от 2007 г. до сега общо около 5000 лекари са напуснали България. През последните години броят им намалява, но все пак напускат лекарите с по две-три специалности. „Това означава, че около 15 % от лекарите в страната са напуснали за този период от време. Отчитайки възрастовата граница на българските лекари, над 50 % от тях са над 50 години. Трябва да се направят реални стъпки, така че хората да се чувстват сигурни в този град“, допълни доц. Кехайов.

Д-р Кехайов обясни още, че в определени градове, където няма специалисти по дадена специалност, а трябва да се осъществи достъп на хората до нея, може да се изпращат консултанти от други населени места, а ако не може това да се случи, тогава да бъдат насочвани към други лечебни заведения. Това ще спести много неща, отчитайки какво е състоянието на хората, каза още доц. Кехайов.

"За щастие българинът все още има усещане за родно място и желание да работи в родния си град. Трябва обаче да се подпомогне и да се направи така, че да получават кариера и специализация. Трябва да се мисли за пакет в отдалечение райони, където има една болница да имаме специален пакет. Затова ще работи БЛС – това население има нужда от специфична помощ. Необходимо е да се осигури базова медицина и да се създадат спокойствие у населението, за да няма тревожност и желание у хората да напускат малката община. Затова на първо място трябва да се осигурят базови услуги, които са в основата за задържане на населението – училище, болница, препитание“, обяви на срещата с медиите новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров.

БЛС трябва да премине в нов етап на съществуването си и за вземем своето институционално място. Това заяви на пресконференцията д-р Иван Маджаров. “Трябва да обърнем внимание на саморегулацията, на създаването на добра медицинска практика, на самоконтрола. Да намерим сила, за да можем да се освобождаваме от недостойните от нас. Това е голямата сила на една организация и тогава в нея има доверие”, посочи д-р Маджаров.

Доц. д-р Андрей Кехайов, който е Координатор „Международни дейности“ в БЛС допълни, че освен в казаното от д-р Маджаров, силата на една организация е и приемане на непрекъснато обучение в правилна политика, защото няма как да не се поддържа квалификацията. „Аз мисля, че в следващите месеци, тези и други въпроси ще бъдат изведени като приоритети и те трябва да продължат, не може да има статична система“, посочи доц. Кехайов. Той допълни, че по отношение на международната дейност на БЛС се работи усилено, за да може да има полза за лекарите. Предвиждат се срещи и конференции, на които ще се канят външни специалисти, от които да се види как се работи в страни от ЕС и ще се черпят добри практики", заключи доц. Кехайов.

Вирни се горе