Д-р Дариткова: Трябва да привличаме млади лекари да работят по родните болници

Д-р Дариткова: Трябва да привличаме млади лекари да работят по родните болници

Един от първостепенните ни приоритети е да привличаме млади специалисти, които токущо са завършили да работят в болниците по родните си места. Защото те са надеждата ни за нашето здравеопазване. Това заяви вчера депутатът и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която бе гост на среща за отчитане дейността на Регионалната здравна инспекция в Смолян. Д-р Дариткова каза още, че се отваря въпроса за обсъждане на Закона за лечебните заведения и въпроса със здравната карта. Здравеопазването не е отрасъл, с който може да се похвалим с добри резултати, допълни народният представител.

На отчета директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева съобщи, че през изминалата 2011-та година инспекцията е предоставила 13 768 административни услуги, извършени са 8 223 проверки, издадени са 4887 предписания и т.н.

2/3 от актовете пък, които са издадени от здравните инспектори са за тютюнопушене на обществени места. Проверките им показали, че работещите във фризьорските салони нямат здравни карти.

И д-р Кубатева наблегна на проблема с кадровата обезпеченост от лекари в болниците в региона.

На отчета присъстваха областния управител Стефан Стайков, председателя на РЛК д-р Емилия Апостолова, лекари от Смолян и региона и др.

Вирни се горе